Gevulde inktvis in kruidige tomatensaus

♫ ‘T is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente ♫

Yes, steeds vaker komt het lentezonnetje door en hoe koud het dan ook nog steeds buiten is, ik word hier echt super blij van! Zo krijg ik ook steeds meer zin in lentegerechtjes en Mediterraanse smaken die plaats maken voor de hunkering naar warm, vol en vaak niet al te licht comfort food. Gunstig ook nog eens voor de lijn. ;)

Toen ik laatst mijn wekelijkse rondje op de markt maakte, viel mijn oog bij de viskraam op de pijlinktvisjes. Een tijd geleden had ik al een keer geëxperimenteerd met gevulde inktvis in combinatie met paprika en dat was helaas niet zo goed uitgepakt. Dus ik moest nog steeds revanche maken met gevulde inktvis! Nou, met dit recept is dat méér dan goed gemaakt. Het zoutige van de spek in de vulling in combinatie met het ziltige van de inktvis en het zoetige van de tomatensaus maakte het een heerlijke smaakcombinatie. Verse peterselie erbij en bonjour Méditerranée it was!

Grappige bijkomstigheid over dit liedje erbij trouwens.. dat zat namelijk niet alleen in mijn hoofd door de lente in mijn bol en het idee aan Mediterraanse smaken met deze inktvisjes, maar ook omdat een vriendin van mij spontaan bij me kwam eten en zij bij een tandarts werkt. En die echt níet van vis houdt. ;) En trouwens ook geen tandartsassistente is maar mondhygiëniste. Ok, eigenlijk niet zo’n goede associatie dus.. ;) maar zo zie je hoe dat gaat met liedjes die spontaan in mijn hoofd opkomen. Zij heeft het dus niet geproefd en heeft deze spaghetti & meatballs gegeten, maar vond het er wel lekker uitzien. En de spaghetti & meatballs mega lekker, dus extra pluim voor dat recept.

Gevulde inktvis in kruidige tomatensaus

Ingrediënten

– 8 kleine pijlinktvisjes
– 2 uien, gesnipperd
– 1 slajotje,
– 2 teentjes knoflook
– 75 gr ontbijtspek
– 1 eetl panko of (oud) broodkruim
– 1 blikje tomatenpuree
– 1 handvol peterselie, grofgehakt
– 1 eetl Provençaalse kruiden
– 1/2 visbouillonblokje
– 1 kopje water

Nodig: (kleine) keukenmachine, 8 cocktailprikkers

Bereiding

Maal het spek fijn in de keukenmachine zodat je een soort gehakt krijgt. Snijd de tentakels van het ronde deel van de inktvisjes (de inktvishulzen) af, snijd deze in grove stukken en leg deze apart. Fruit de helft van de ui samen met het sjalotje, de knoflook en het fijngemalen spek in een beetje olijfolie totdat de uien glazig zijn en het spek een beetje begint te kleuren. Doe dit in een kom, voeg hier de panko en peterselie aan toe en roer goed door. Vul de inktvishulzen met dit mengsel totdat deze ongeveer driekwart vol zitten en sluit ze af met een prikker. Het kan zijn dat je wat spekmengsel overhoudt. Pak dan dezelfde pan en fruit hierin de andere ui glazig. Voeg de tentakels toe en bak even een minuut mee op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree, het water, de Provençaalse kruiden en de visbouillon toe. Heb je vulling over, voeg dit dan ook toe. Roer het geheel even door en leg dan de gevulde inktvis in de pan. Laat dit geheel met een deksel op de pan zo’n 15 minuten sudderen. Serveer de gevulde inktvis met de tomatensaus en wat vers gesneden peterselie. Lekker als voorgerecht of als hoofdgerecht met brood en een salade.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *