Geroosterde auberginesoep met linzen

♫ I don’t want it, I gotta gotta have it, uh oh, when I can’t find the words I just go… ♫

Aubergine is een heerlijke groente die ik op heel veel manieren eet. Zo is Baba Ganoush bijvoorbeeld echt mijn favoriete Arabische smeersel op brood. Beats hummus by far! Ik wilde al een tijdje proberen om een keer soep van aubergine te maken, maar vergat het steeds en vroeg me ook af hoe ik dat dan precies zou doen. Tot ik me laatst bedacht dat ik het net als Baba Ganoush ging aanpakken, alleen dan geen tahin zou toevoegen maar wel lekker extra veel geroosterde knoflook.

Deze soep is echt met stip mijn favoriet van alle soepen die ik de afgelopen tijd gemaakt heb. Niet te doen zo lekker.

I don’t like it, I love it, love it, love it, uh oh

– Robin Thicke

Zonder room toe te voegen is het een heerlijk romige soep met de rokerige smaak van de aubergine, het kruidige van de komijn, het zurige van de citroen en het nootachtige van de linzen. Wow, wat een smaaksensatie.

Door de aubergines in een hete oven te roosteren, krijgen ze een heerlijke rokerige smaak. De knoflooktenen die je erbij in de oven roostert, worden helemaal zacht en bruin van binnen en krijgen zo ook een rokerige smaak terwijl het scherpe van de knoflook er af gaat. Ik vind het serieus lekker om die geroosterde knoflook op brood te smeren. Hmm zo lekker. Maar in deze soep waren ze echt de bom.

De soep was overigens ook al heel lekker zonder de linzen, dus wil je hem wat minder vullend maken, laat dan de linzen achterwege.

Geroosterde auberginesoep met linzen (voor ruim 4 kommen soep)

Ingrediënten

– 2 aubergines
– sap en rasp van een halve citroen
– 6 teentjes knoflook, in de schil
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 1L groentebouillon
– 1 tl komijnpoeder (djinten)
– 300 gr gekookte linzen
– 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
– 2 grote eetl yoghurt

Nodig: staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 230℃. Snijd het groene uiteinde van de aubergines af en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze in een ingevette ovenschaal met de schil naar boven en sprenkel er wat olijfolie overheen. Doe de knoflooktenen erbij in de schaal en zet deze voor zo-n 35-40 minuten in de oven. Lepel vervolgens het zachte vruchtvlees uit de schil. (Je kunt de schillen weg doen, maar ik vind die dus mega lekker om op te eten!) Duw de knoflookteentjes uit de schil en zet aubergine en knoflook even apart.

Doe dan wat olijfolie in een soeppan en fruit hierin op zacht vuur de sjalotjes glazig samen met de geraspte schil van de citroen. Voeg het vruchtvlees van de aubergine toe samen met de knoflook, de djinten, de bouillon en het sap van de citroen. Laat dit zo’n 20 minuten koken en pureer met de staafmixer. Voeg de linzen toe en verwarm nog even mee. Doe de soep in een kom en schep er een lepel yoghurt in. Strooi wat ringetjes lente-ui over de soep. Serveer met Turks brood en een frisse salade.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *