Gele courgettesoep

♫ Everytime I hear you say hello, all I see is yellow ♫

Naar de markt gaan op zaterdag is iets dat ik niet graag oversla. Ik vind het echt heerlijk om naar mijn  vaste marktkraampjes te gaan en allerlei lekkers in te slaan. Het is altijd zo gezellig bij mijn vaste groenteboer die me altijd vrolijk begroet met ‘hey mop’ en me dan vraagt ‘wat ik dit keer toch weer voor lekkers ga maken’. Het grappige is, vaak weet ik dat dan nog niet als ik de groenten inkoop, maar toen ik deze gele courgettes zag liggen wist ik dat ik er meteen soep van wilde maken.

IMG_7727

Met saffraan, want dat geeft zo’n prachtig gele kleur aan gerechten en meteen ook een bijzondere smaak. Ik combineerde het verder met djinten en ketoembar (gemalen komijn en koriander); kruiden die ik van jongs af aan goed ken door de Indische gerechten die mijn moeder en oma maar al te heerlijk kookten. Het resultaat is een heerlijk kruidige soep, lekker licht en zomers, die door zijn kleur een extra zomers effect heeft.

India Arie’s relaxte summer vibes in haar ‘Yellow’ was dan ook een logisch nummer dat in mijn hoofd kwam terwijl ik deze soep aan het maken was.

“That everytime you go away, my yellow turns to gray 
What I’m trying to say is it shouldn’t be this way 
And I need you to stay, stay with me in the yellow”

-- India Arie

Gele courgettesoep met saffraan

Ingrediënten

– 3 gele courgettes, zonder zaadlijsten, in blokjes
– 1 grote ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 buisje saffraan (of 1 tl saffraanpoeder)
– 1 1/2 tl djinten
– 1 tl ketoembar
– 2L kippenbouillon
– 1 el olijfolie

Nodig: staafmixer of blender

Bereiding

Fruit de ui in de olijfolie glazig in een soeppan, samen met de djinten en ketoembar. Voeg de saffraandraadjes en knoflook toe en fruit even mee. Doe vervolgens de courgette en de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten koken tot de courgette zacht is geworden. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Lekker met Indiaas naanbrood en hummus.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *