Gegrilde makreel met courgettelinten

Verse makreel is denk ik echt mijn favoriete vis. Je kunt er namelijk ontzettend mee variëren, hij zit boordevol goede visvetten en hij heeft een heel uitgesproken en vissige smaak, die toch erg verfijnd is. Klinkt misschien gek maar het is echt het proberen waard. Veel mensen kennen makreel namelijk alleen als gestoomde makreel. Ook lekker, maar valt in het niet bij verse makreel. Vind ik dan he. ;-) Oh ja, leuke bijkomstigheid: het is een goedkope vis. Ik gebruik hem bijvoorbeeld rauw als tartaar in een voorgerecht, gegrild of gebakken bij een salade, pasta of couscous, of in zijn geheel op z’n Indisch uit de oven zoals mijn moeder hem maakt: met veel sambal, ketjap en knoflook.

Vaak is makreel dus een van mijn keuzes bij de visboer en iedere keer ben ik weer verrast door een nieuwe combinatie die ik ermee maak maar waarbij je toch elke keer de lekkere smaak van de makreel terug proeft. Zo koos ik er vandaag op mijn wekelijkse rondje markt opnieuw voor. It reminded me aan dit lekkere en supersimpele gerechtje met courgette en salade van waterkers dat ik er een tijdje geleden mee maakte. Gelukkig had ik er een foto van gemaakt en kwam het recept weer terug dat vandaag graag met jullie deel.

Mental note toen was overigens dat ik een nieuwe grillpan moest kopen want bakken gaat prima maar grillen was lekkerder geweest. En mooier voor de foto met van die mooie grillstrepen! Heel erg maar die grillpan is er nog steeds niet.. Mental note nu is dus dat ik die grillpan alsnog eens even rap moet gaan halen zodat ik de makreel eindelijk kan grillen als ik de volgende keer dit recept weer maak. Drie keer is scheepsrecht, right?!

Verse makreel met courgettelinten en waterkerssalade (voor 2 personen)

Ingrediënten
– 1 verse makreel, gefileerd en ontveld (vraag dit aan je visboer)
– 1 courgette
– 1 zakje waterkers salade (gekocht bij Albert Heijn) – een andere (bittere) slamix kan natuurlijk ook
– 1 limoen
– handvol bladpeterselie, grofgehakt
– olijfolie
– noten/zaden naar keuze (op de foto met geroosterd hennepzaad, vandaag gebruikte ik pompoenpitten)
– peper en zout

Bereiding
Makreelfilets hebben in het midden altijd een rij kleine graatjes en soms nog wat grotere aan de zijkant. Controleer de vis goed op graatjes door er met je vinger overheen te gaan en haal de graatjes er uit. Dit gaat heel makkelijk met een pincet.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de courgette en snijd er met een kaasschaaf over de lengte lange plakken van. Doe deze in een kom, giet er een scheutje olijfolie overheen en kruid met peper en zout. Snijd de limoen in de lengte doormidden (dus door de twee uiteinden) en snijd vervolgens van één helft 3 partjes. Knijp 1 partje uit boven de courgette en bewaar de andere twee om bij de vis te serveren. Hussel de courgettelinten even goed door het oliemengsel en doe ze vervolgens in een ovenschaal. Zet deze voor ongeveer 8 minuten in de oven.

Kruid dan de makreelfilets aan beide kanten met peper en zout en bak de filets in een koekenpan voor ongeveer 2-3 minuten per kant. Schroei eerst de velkant dicht op hoog vuur en zet het vuur dan ietsje lager. Draai dan het vuur weer wat hoger, keer de vis om en bak deze kant op dezelfde manier.

Maak ondertussen een snelle dressing voor de salade van twee eetlepels olijfolie, het sap van de andere halve limoen en wat verse peper en zout. Doe de sla samen met de peterselie in een kom en voeg vlak voor het opdienen de dressing door de salade zodat de slae niet slap wordt.

Maak het bord op met wat salade in het midden, rol rolletjes van de gegrilde courgettelinten en zet deze om de salade heen. Leg tot slot de vis op de salade en garneer met een limoenpartje, een takje peterselie en wat noten of zaden.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *