Foodspot: Restaurant Mayur is gerenoveerd. En hoe!

Indiaas Restaurant Mayur: authentiek Indiaas eten in een modern en stijlvolle ambiance bij het Leidseplein

De afgelopen maanden is er in de Korte Leidsedwarsstraat hard geklust om Indiaas restaurant Mayur in een compleet nieuw jasje te steken. En wat voor jasje! Je stelt je bij een Indiaas restaurant vast een wat ouderwets en stereotiep Indiaas ingerichte omgeving voor, maar na de metamorfose is niets van dat alles waarheid bij Restaurant Mayur. Het interieur is omgetoverd in een ambiance die stijl ademt en tegelijkertijd hip en modern oogt maar toch de warmte, authenticiteit en Oosterse touch heeftdie zo kenmerkend Indiaas is.

Opening

Namasté. Een hartelijk welkom kreeg ik er zeker. Vorige week was ik namelijk uitgenodigd voor een proeverij om te vieren dat de verbouwing een feit is. Vol passie vertelt eigenaar Prashant Sharma over zijn restaurant. De nieuwe inrichting is geïnspireerd op de stijl en prominentie die de Indiase restaurants in London en New York uitademen. Met als doel om de Indiase keuken op een fine dining manier te introduceren in een avondvullende beleving: een aperitief vooraf, hoog niveau aan tafel, persoonlijke aandacht en uitleg over de gerechten, zorg voor aankleding, servies en kleding en met de puntjes op de i door de kaart. Aan 18009052399_204802d45d_mde kwaliteit van het menu bij Restaurant Mayur wordt namelijk niet gesleuteld: dit blijft authentiek Indiaas met een grote variëteit aan traditionele Noord-Indiase gerechten en het vlees wordt boven gloeiendheet houtskool geroosterd in hun traditionele tandoor ovens. Dat die in een strakke keuken staan valt meteen op als je door het raam van de open keuken kijkt.

De inrichting kenmerkt zich door donkere, warme kleuren en heeft een loungeachtige uitstraling met langs de muur lange banken met zachte fluwelen kussens in de kleuren van Indiase specerijen en kruiden.

Menuimage

We krijgen een scala aan Indiase heerlijkheden geserveerd. Geurige linzensoep, naanbrood met dips en tandoor lam, kip en garnalen. Vervolgens komt er -geheel volgens het shared di
ning principe- een scala aan heerlijk geurende curry’s, Paneer, Butter Chicken en de alom bekende Dal. De curry’s variërend in spicyness met Madras en Vindaloo. De wijnen zijn met zorg erbij geselecteerd door wijnkoperij De Gouden Ton. En waar ik over het algemeen niet zo’n enorme fan ben van wijn bij Aziatische smaken, weten ze me echt positief te verrassen met de wijn-spijscombinaties. Het diner wordt afgesloten met een heerlijk dessert. Wederom typisch Indiaas met Kulfi: huisgemaakt Indiaas ijs met pistache en rozenwater. Heerlijk allemaal!

Cocktails

Maar niet alleen over het eten is met zorg nagedacht. Restaurant Mayur heeft ook een uitgebreide cocktailkaart met allerlei cocktails vol typische Indiase specerijen die speciaal zijn gecreëerd door The Fabulous Shaker Boys. Vond ik erg leuk want ik heb voor mijn werk anderhalf jaar geleden ook met The Fabulous Shaker Boys samengewerkt en enorm lekkere cocktails ontwikkeld dus dat die van Mayur ook lekker en origineel moesten zijn, stond buiten kijf. Bij binnenkomst kregen we allemaal al een voorproefje met een klein glaasje Mayur Classic: geïnspireerd op een Sgroppino maar dan the Indian way met mango lassi, kokos en rum en natuurlijk wel een klein beetje prosecco. Heel erg lekker. Je snapt, ik was erg nieuwsgierig naar de andere c18195264235_f1495cf4c7_qocktails die ze serveren in het hippe bargedeelte bij de ingang van het restaurant. Toen het eten voorbij was en iedereen naar huis begon te gaan, bleef ik nog even kletsen met de barman die me hun speciale Masala Madre liet proeven: een cocktail met tequila, kardemom, limoen, agavesiroop en afgemaakt met de speciale masala blend van de chef van Mayur. Erg lekker en verrassend origineel met de Indiase kruiden! En het was ook een plaatje om te zien door die mooie gele kleur!

Aanrader!

Al met al was het dus een fantastische avond. Restaurant Mayur is een verademing wat kwaliteit betreft in de zwerm van (0ver het algemeen) toeristische en daardoor niet-zo-kwalitatieve aanbod rondom het Leidseplein. Ik kom er zeker nog een keer terug voor de geurende curry’s en het malse vlees met die typische gegrilde smaak van de tandoor. En laten we die cocktails niet vergeten! Ik kan iedereen Restaurant Mayur van harte aanraden en bestel dan zéker ook even zo’n heerlijk drankje aan de bar!

Oh ja, leuke bijkomstigheid: je ku18191646622_3dc2c796f8_mnt ook verse maaltijden af halen bij het restaurant en die krijg je dan in een prachtig doosje mee. Oog voor detail, I like!

Restaurant Mayur
Adres: Korte Leidsedwarsstraat 203, Amsterdam
Menu: serveert lunch op aanvraag voor groepen groter dan 20 personen en diner van maandag tot zondag van 17.00 uur tot 23.00 uur.
Website: www.mayur.nl
Prijs: tasting menu voor €37,50

Foto's: combinatie van mij en van Mayur - het onderscheid is wel duidelijk ;)