Flan (karamelpudding)

♫ Oh the weather outside is frightful, but the fire is so delightful. And since we’ve no place to go, Let it snow! Let it snow! Let it snow! ♫

Ja. Je leest het goed haha. Let it snow, let it snow, let it snow. Dat liedje had ik namelijk in mijn hoofd toen ik deze flan aan het maken was. Niet dat die tekst of dit liedje verder ook maar íets met de flan te maken heeft maar de omgeving waarin ik het aan het koken was maakte dat ik dit nummer in mijn hoofd had. Sterker nog, dat ik het aan het zíngen was! Daarom dit keer niet alleen de link naar het originele nummer maar kun je je echt letterlijk in mijn keuken wanen want ik zing het een keertje zelf! :) Samen met een vriendin tijdens kerst. Luister maar hierboven!

Zingen is echt ons ding samen en dat doen we dan ook continu als we bij elkaar zijn. Helemaal als we weer eens een keer bij haar ouders thuis zijn en haar broer of vader achter de piano zit. En dat was nu ook het geval terwijl ik deze flan bij ze aan het testkoken was voor tweede kerstdag. Broer speelde piano, wij zongen een deuntje mee en werden ondertussen gefilmd door haar vader die er ook heel snel ‘even een mp3-tje’ van gemaakt had. Dit is wel even een spannend moment hoor. Zo’n echt liedje van jezelf op je blog zetten. Exciting  doch spannend. Maar ik vond het cool om het te delen. Hope you like it too! :)

Zoals ik al zei, verder heeft dit nummer verder niets met flan te maken natuurlijk en in andere omstandigheden zou ik ook eerder een associatie naar een zomers liedje hebben gehad. For sure. Flan is namelijk een heel bekend toetje en is in Frankrijk ook wel bekend als crème caramel. Maar gemaakt met gecondenseerde melk is het meer de Zuid-Amerikaanse versie en ik ken het dan ook als flan. Het is namelijk een toetje dat echt uit mijn jeugd komt. En dit recept is dan ook min of meer van mijn moeder. Min of meer ja, want ze wist het namelijk niet meer precies toen ik haar laatst om het recept vroeg. ;) Maar ze maakte het wel altijd vroeger. Té lekker deed ze dat. Echt, flan was bij mij thuis vroeger echt een knaller. Iedereen verheugde zich daar mega op. Want man man man wat is dit een lekker toetje. Die zachte pudding met zijn romigzoete vanillesmaak en dan dat rokerige, bitterzoete van de gebrande suiker in de vloeibare karamel. Hmmm. En dit recept hieronder was ook een erg groot succes als toetje bij het kerstdiner. Een beetje van mezelf en vooral een beetje van mijn moeder.  Simpel ook, dus dubbel top!

Flan (karamelpudding)

Ingrediënten

– 150 gr suiker
– 3 el water
– 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
– melk (evenveel als het blikje gecondenseerde melk)
– 3 eieren
– 1 vanillestokje

Nodig: kleine ovenschaal of 6 kleine potjes en een grotere ovenschaal om ze au bain marie in te bereiden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de suiker samen met het water in een pannetje en laat dit op middelhoog vuur zachtjes smelten en tot karamel koken. Roer niet maar draai de pan af en toe boven het vuur net zolang tot de karamel een goudbruine kleur heeft gekregen. (Hier leg ik dit wat uitgebreider uit, maar met de hoeveelheid suiker in dit recept zal het tot karamel koken wat langer duren.) Vet ondertussen de ovenschaal(tjes) in en schenk hier de karamel overheen als deze klaar is. Kluts ondertussen de eieren flink los tot dit een luchtige massa is. Dit kan makkelijk in een keukenmachine maar ook prima met de hand. Schenk hier de gecondenseerde melk bij, giet dan evenveel melk in het lege blikje en voeg de melk ook toe aan het eiermengsel. Schraap dan het merg uit het vanillestokje en voeg dit ook toe aan het mengsel. Kluts dit mengsel nog eens goed door. Schenk dit vervolgens op de karamel in de ovenschaal. Zet deze schaal dan in een grotere ovenschaal en schenk vervolgens zoveel heet water in de grotere ovenschaal dat de schaal met flan half in het water staat. Zet deze dan 20 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de flan gestold is. Dit kan qua baktijd een klein beetje verschillen afhankelijk van de grootte van je ovenschaal(tjes).

Laat de flan afkoelen en stort deze voor het serveren op een bord. De karamel zal dan heerlijk over de puddinkjes druipen. Mocht er nog wat harde karamel in de ovenschaal overblijven, zet deze dan opnieuw in heet water zodat hij kan smelten, want the more caramel the merrier!

Mijn nichtje heeft trouwens allemaal leuke foto’s gemaakt toen ik de flan met kerst op tafel zette. En mijn foto’s zijn – zoals ik laatst al verdrietig beschreef.. ;) – helaas gesneuveld samen met mijn telefoon. Maar die van haar waren zo goed gelukt dat ze perfect voor mijn blog waren. Sterker nog, hieronder zijn er nog een paar. Ziet er lekker uit of niet?! :)

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *