Easy naan pizza’s

♫ Look here, there’s something to know, I’m not like others, I’m a naan pizza yo

Een naan pizza? Een naan pizza ja. Bij een pizza verwacht je natuurlijk eigenlijk een pizzabodem. Met tomatensaus. En kaas (veeeel kaas). Ik vond dat deze lekkere hapjes met naan brood het meest op een pizza leken. Maar dan ‘not like others’, dus precies zoals Kovacs zingt “look here, there’s something to know”. Daarom dit liedje bij deze blog. En ook om Kovacs in het zonnetje te zetten. Ik ontdekte deze Nederlandse zangeres namelijk een tijdje geleden (ongetwijfeld via mijn favo Radio 6) en vind haar echt te gek. Met haar rauwe stemgeluid en beetje duistere klanken. En dan die violen in dit nummer. Heel tof!

Maar nu snel weer terug naar de naan pizza’s! Met dit weer wil ik niets anders dan licht, lekker finger food. Deze naan pizza’s zijn echt perfect in die categorie. Je kunt er in principe álles op doen qua topping, maar hieronder geef ik je 3 recepten voor heerlijke toppings die perfect passen bij de ietwat zoetige smaak van de naan broden en lekker zomers zijn. Bovendien zijn ze geïnspireerd op 3 verschillende keukens uit 3 verschillende werelddelen. Naan pizza met hummus en gegrilde groenten uit het Midden-Oosten, naan pizza met ceviche van zalm en zeekraal uit Peru en naan pizza met Hüttenkäse, galia meloen en ham uit Frankrijk.

Hummus met gegrilde groenten is altijd een heerlijke combinatie. Zo ook op een naan brood voor een Midden-Oosterse zomerse pizza. Ik maakte de hummus zelf: 1 klein blikje kikkererwten, sap van 1 citroen, 1 eetlepel tahin, 1 teentje knoflook, peper, zout, djinten, gerookte paprikapoeder, olijfolie en wat water – alles in de keukenmachine tot een gladde massa. Je kunt hier ook prima kant en klare hummus gebruiken.

De Zuid-Amerikaanse naan pizza was mijn favoriet van de drie. Sowieso ben ik gek op ceviche en smaakte dit super lekker in combinatie met het naan brood. Ceviche at ik voor het eerst op reis in Guatemala. My god wat lekker! Ceviche wordt in elk Spaanstalig land gemaakt, maar komt oorspronkelijk uit Peru. Het staat voor in zuur ‘gegaarde’ visfilet, dat gemarineerd wordt in een pittig klinkende én smakende marinade: ‘leche de tigre’ oftewel tijgermelk. Een mengsel van limoensap met gember, knoflook, rode peper en koriander. Het zuur laat het eiwit in de vis stollen waardoor het als het ware gaart zonder dat je het verder hoeft te bereiden. De Zuid-Amerikanen drinken overigens ook een klein glaasje van deze tijgermelk on the side. Goed anti-katermiddel en schijnbaar ook als afrodisiacum. Oeh la la. De Peruaanse keuken is echt een enorme culinaire trend. Vind ik totaal niet erg, want manmanman wat komen er lekkere en authentieke creaties uit dit Zuid-Amerikaanse land. Deze ceviche met zalm en zeekraal is niet echt authentiek te noemen, want ceviche wordt meestal gemaakt met witvis of garnalen. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door het met zalm te maken, maar het oorspronkelijke deel zit er zeker nog in door het marineren van de zalm in tijgermelk.

De naan pizza met meloen en ham heeft echt een Frans tintje. ‘Le pizza de naan’ dus. Hoe vaak heb ik in Frankrijk niet meloen met ham gegeten. Zo lekker. Zo zomers. Zo fris. Zo’n te gekke combinatie van zoet met zout. Vooral met een klein beetje rode port eroverheen gedruppeld. En helemáál op een laagje Hüttenkäse op een naan brood. Smullen!

Naan pizza met hummus en gegrilde groenten

Ingrediënten

– 1 naan brood
– 3 flinke eetlepels hummus
– gegrilde groenten (ik had paprika, aubergine en courgette
– handje rucola

Bereiding

De gegrilde groenten kun je kant en klaar kopen of je maakt ze zelf: snijd hiervoor de groenten in lange dunne plakken. Bestrooi de aubergine met wat zout, laat 10 minuten staan en dep droog met keukenpapier. Smeer de groenten in met olijfolie en strooi er wat peper en zout over. In de grillpan: grill de groenten 1-2 minuten per kant. In de oven: leg de groenten zonder elkaar te overlappen in een ovenschaal en zet ze voor zo’n 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 ℃.

Bereid het naan brood volgens de verpakking. Smeer de hummus uit over het naan brood. Verspreid de rucola over hummus en verdeel de gegrilde groenten erover. Maak af met wat (gerookt) paprikapoeder.

Naan pizza met ceviche van zalm en zeekraal

Ingrediënten

– 1 naan brood
– 100 gr zalm, in dunne plakjes
– 50 gr zeekraal
– 1/2 rode ui, in flinterdunne plakjes
– paar korianderblaadjes

Voor de tijgermelk (ceviche marinade):
– 2 cm gember, fijngesneden
– 1/2 teentje knoflook, grof gehakt
– sap van 2 limoenen
– 1/2 chili pepertje, in dunne ringetjes
– handje korianderblaadjes, fijngesneden

Bereiding

Maak eerst de tijgermelk: doe alle ingrediënten in een kom en laat dit 10 minuten staan om de smaken in te laten trekken. Blancheer ondertussen de zeekraal 1 minuut in kokend water en spoel af met koud water. Leg de plakjes zalm samen met de ui en de zeekraal in de tijgermelk en roer voorzichtig om zodat alles bedekt is met de tijgermelk. Laat dit even staan. De tijgermelk zal dan in de ingrediënten trekken en de zalm laten ‘garen’.

Bereid het naan brood volgens de verpakking. Beleg het naan brood met de ceviche van zalm en zeekraal. Top eventueel af met wat kleine schepjes crème fraîche.

Naan pizza met Hüttenkäse, meloen en Serrano ham

Ingrediënten

– 1 naan brood
– 3 flinke eetlepels Hüttenkäse
– 1/4 Galia meloen, in lange dunne plakken
– 50 gr Serrano ham
– paar druppels rode Port

Bereiding

Bereid het naan brood volgens de verpakking. Verspreid de Hüttenkäse over het naan brood. Verdeel de plakken meloen en de serrano ham erover en druppel er wat rode Port over.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *