Dukkah (Egyptisch noten- en specerijenmengsel)

♫ Foreign types with the hookah pipes say: Ay oh whey oh, Walk like an Egyptian ♫

Dukkah (‘doe-kaa’)  is een Egyptisch specerijen- en notenmengsel dat verslavend is als dip met olijfolie en brood door zijn heerlijke warme en kruidige smaak – in Egypte eten ze dit op deze manier vaak als ontbijt – maar het is echt zo lekker om over van alles en nog wat te strooien.. salades, rijst, natuurlijk couscous en bulgur, pasta, zelfs aardappelpuree! Ik heb het laatst ook gebruikt als kruidenkorstje op lamsfilet. Heel lekker! Ik proefde het voor het eerst toen ik in Australië was. Daar heb ik het wel vaker in restaurants gezien maar ik zie het hier bij ons nog niet zo vaak. Shame, want het is zo lekker!

Dukkah geeft een instant Arabisch tintje aan dat wat je maakt en dus is dit muziekje ook vast geen verrassing. Tel daar stiekeme dromen van een ‘skipdekoudewintervooreenweekjechilleninEgypte’ bij op en ‘Walk Like an Egyptian’ werd reality. Ik zong het niet alleen tijdens het maken van dit recept maar deed zelfs het o-zo-bekende dansje met die armbewegingen boven je hoofd. Ja, je ziet het nu voor je hè? Oh, je doet zelfs de armbewegingen mee? Lekker bezig!! ;)

Je kunt Dukkah kopen bij Turkse & Marokkaanse (delicatessen)winkels maar het is ook heel makkelijk zelf te maken en je kunt er eindeloos mee variëren! Er zitten altijd geroosterde noten (meestal hazelnoten), sesamzaadjes, gemalen komijn en gemalen koriander in. Hier kun je dan zelf allerlei soorten specerijen zoals gedroogde munt, gedroogde tijm, rozemarijn en kaneel aan toevoegen. Ook kun je er andere noten zoals amandelen en cashews aan toevoegen, of een speciale versie met alleen pistachenoten en het is ook lekker om er gedroogde! kikkererwten doorheen te doen. 1001 mogelijkheden voor 1001 Arabische nachten!

[Edit]: goed nieuws voor Amsterdammers want je kunt Dukkah ook in de Jordaan kopen bij De Kaaskamer van Amsterdam (Runstraat 7) in de o-zo-leuke Negen Straatjes. Ik liep er een paar dagen geleden tegenaan, kijk maar hieronder! Hop, kant en klare Dukkah. Handig als ik het een keertje snel nodig heb. En hun winkel is sowieso een aanrader om naar binnen te lopen zeg. Wát een heerlijkheden verkopen ze daar. En het leuke is, je kunt er bijna alles proeven! That’s the way we like it. Say cheese! :)
image[/Edit]

Ik geef je hieronder een basisrecept zoals ik hem laatst gemaakt heb, maar improviseer er vooral op los! En laat je me dan even weten wat ‘jouw’ versie is?

Dukkah (Egyptisch noten- en specerijenmengsel)

Ingrediënten

– 50g hazelnoten, geroosterd en gehakt
– 2 tl sesamzaad, geroosterd
– 2 tl gemalen komijnzaad
– 2 tl gemalen korianderzaad
– 1 tl kaneel
– 1 tl gemalen venkelzaad
– 1 tl gedroogde munt
– zeezout en peper naar smaak

Nodig: keukenmachine of vijzel

Bereiding

Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en mooi goudbruin zijn. Zet even apart en doe hetzelfde met de sesamzaadjes. Doe dan alle ingrediënten in de keukenmachine en maal dit in een paar korte draaien tot een grof mengsel. Je kunt zelf kiezen hoe grof of fijn je het wilt, maar maal het niet té fijn want dan wordt het een smeuïge massa (jep, zoals pindakaas..). Het moet droog en korrelig blijven. Serveer het dan als een mooi bergje samen met wat olijfolie en brood (en rauwkost: wortel is bijvoorbeeld de bom!) om te dippen.

Je kunt dit prima een aantal dagen in een luchtdicht bakje bewaren en er heel veel andere recepten mee ‘oplekkeren’! :)

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *