Dip van zwarte en witte bonen

♫ But, if you’re thinkin’ about my baby it don’t matter if you’re black or white ♫

Ok. Heel even een noot vooraf. Deze foto doet echt héél erg afbreuk aan deze dip! De kleur ervan was alleen niet goed op foto vast te leggen.. Zo jammer want het is echt super lekker! Ok. Noot geweest. ;)

Soms heb je van die ingrediënten in huis waarvan je niet zo goed weet wat je ermee gaat doen. Of nouja, ik weet niet of ‘je’ hier wel het juiste woord is, maar het komt regelmatig voor dat ík dat heb. ;) Ik heb dan weer in een opwelling iets gekocht dat ik uit wil proberen en wat ik me dan later weer herinner omdat ik het toevallig in mijn kast tegenkom. Gelukkig gebeurt dit alleen met houdbare producten.

Zo ook gedroogde zwarte en witte bonen. Gezellig samen gemixt in een zak alsof het van die zwart-wit dropjes zijn had ik een paar weken geleden een pond van deze jongens gekocht. Een deel ervan had ik al gebruikt om taartdeeg droog mee te bakken (en die waren – zo ontdekte ik laatst weer – in een zeker potje verdwenen voor de volgende keer bakken..). De overige bonen stonden gezellig te buurten naast m’n rijst die ik gisteren gebruikte en toen ik die zwarte en witte bonen weer herontdekte heb ik ze maar meteen in de week gezet om er iets mee te maken. Dat het nummer Black and White van Michael Jackson hier een mega voor de hand liggende associatie is, hoef ik denk ik niet uit te leggen. En anders hoor ik het wel en doe ik het alsnog in de comments! ;) En ja, confession: ik heb al moonwalkend in de keuken gestaan terwijl ik dit aan het zingen was… hihi.

Het is wel een klein beetje een gedoe met gedroogde bonen. Vooral omdat je zo ook prima gekookt in blik kunt kopen. Je moet ze namelijk eerst een nacht weken en daarna nog een tijd koken om ze te kunnen gebruiken. Maar je bent eigenwijs gek op koken of je bent het niet. ;)

Het eerste wat ik ermee wilde maken was een dip. Hummus-achtig. Maar dan een keer zonder tahin. Ik ben maar begonnen met ze in de keukenmachine te doen, knoflook is altijd goed dus dat erbij, scheutje olijfolie. En toen? Ja toen was het echt nog niet af. Het moest smeuïger maar ik wilde niet te veel olie toevoegen. Dus wat doe je dan? Juist. Kijken wat je nog in je (ijs)kast hebt. Het resultaat? Een heerlijke kruidige, romige en door de verse munt hele frisse dip. Saus. Dipsaus. Hij was ook héérlijk als basis voor een saus bij spaghetti. Met gebakken stukjes aubergine en runderchipolata’s. Beetje extra water en kwark erbij om hem wat dunner en meer sausachtig te maken, aubergine en stukjes chipolata erdoor en klaar!

Wat trouwens een heel leuk effect aan deze dip geeft is het feit dat ik er heel dom per ongeluk niet aan had gedacht dat de zwarte bonen weleens kleur af konden geven. Ik had dus gewoon gezellig de witte en de zwarte samen in een pan gedaan. Na de nacht weken was me al opgevallen dat het water nogal zwart was geworden en toen ik de bonen af ging spoelen zag ik dat de witte exemplaren een prachtige grijspaarsige kleur hadden gekregen. En allemaal patronen die je niet ziet in hun witte jasje wat een heel cool effect gaf. Kijk hoe mooi!

image

Zo. Was ik weer even tevreden met mijn keukenexperimentje. Zie hier het recept. Maak het makkelijk met bonen uit blik of ga zelf aan de slag met gedroogde. It’s up to you!

Dip van zwarte en witte bonen met verse munt

Ingrediënten

– 130gr zwarte bonen en 130gr reuzenbonen uit blik OF 100 gr zwarte en witte (gedroogde) bonen
– 2 teentjes knoflook
– 1 eetl olijfolie
– 2 eetl kwark
– sap van een halve citroen – 1 eetl water
– 1 takje verse munt, alleen de blaadjes, fijngehakt
– 1 tl grof zeezout
– verse zwarte peper naar smaak

Nodig: keukenmachine of blender

Bereiding

Week de bonen een nacht in koud water. Giet ze af en kook ze vervolgens 50 minuten in ruim kokend water tot ze gaar zijn. Voeg geen zout toe, hiervan worden de velletjes taai. Doe dan de bonen samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Als je bonen uit blik gebruikt, doe je dus alles in een keer in de keukenmachine. Laat draaien tot je een glad en smeuïg mengsel hebt. Breng op smaak met nog wat extra zout en peper.

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *