De Bokkedoorns** voorproefje DiningCity Restaurant week

♫ Call it magic, call it true. I call it magic when I’m with you ♫

Soms beleef je een hele bijzondere avond. Een avond die zich spontaan aandient, waar alles lijkt te kloppen en waar je nog heel lang op kunt teren. Zo één die voelt alsof de tijd even stil staat. Een minivakantie die overloopt van de ene verwennerij in de andere en -in mijn geval- ook nog eens overspoeld wordt door jeugdsentiment in regio 023. Zo’n avond maakte ik recentelijk mee op een prachtige nazomerse donderdag in september, toen ik op uitnodiging van DiningCity het Restaurant Week menu van Restaurant De Bokkedoorns** mocht komen voorproeven. Lucky me!

“Those who don’t believe in magic will never find it” ~Roald Dahl

Langs dé weg naar Bloemendaal aan Zee vind je De Bokkedoorns. Verstopt in een idyllische duinpan, gelegen aan een betoverend duinvennetje en omringd door duindoorns. Meer dan 55 jaar een instituut van de Nederlandse gastronomie en al decennia lang in bezit van twee Michelinsterren.bokkedoorns-entree Waar het nu een restaurant is, begon het in 1961 als uitspanning. Dat is Bloemendaalsch voor een eetcafé uit vroeger tijden, waar de paarden werden uitgespannen om te kunnen rusten. In ’76 heeft het de vorm gekregen die het nu nog steeds heeft, in ’78 werd het bekroond met de eerste ster en in ’91 volgde de tweede. Magic! Misschien wel letterlijk. Ik zie overeenkomsten tussen Bokkedoorns en Buckthorn en dat laatste deed me denken aan een toverstaf in Harry Potter. Erg toepasselijk dus! Al zal Bokkedoorns wel vrij vertaald zijn van (Sea) Buckthorn – beter bekend als duindoorn. Maar gezien wat er uit de keuken komt, vind ik de associatie met magie veel leuker.

Van toen naar toekomst

Goed, genoeg over vroeger of de naam, want De Bokkedoorns heeft grootse plannen voor de toekomst. Pascal, kleinzoon van de oprichter, heeft sinds 1 januari van dit jaar samen met Menno Post (chef de cuisine) de zaak overgenomen. Twee jonge honden die vol trots terugkijken op de afgelopen jaren, maar vooral veel zin hebben in het uitbouwen van hun visie in de kómende jaren. Al zal er ook weer niet te veel veranderen. De basis blijft gewoon heel goed eten zonder al te veel poespas. Een bord mag er mooi uitzien, maar je komt vooral om te éten. Al die vergankelijke trends, minuscule gerechtjes, daar zetten ze niet op in. En daar kan ik me in vinden. In al het geweld van hippe tenten blijven zij bij de basis, en bij zichzelf. Niks 80/20, maar een goede portie vlees of vis. Pascal vertelt vol enthousiasme en neemt echt de tijd voor ons -ook voor de andere gasten om ons heen overigens. Hij geniet zichtbaar van het gastheerschap. Wanneer is zijn restaurant volgens hem een succes? “Als we een volle zaak hebben met tevreden gasten en eten neerzetten volgens onze visie”, zegt hij. “Ik wil gasten een heerlijke avond bezorgen. Als ze daarvoor terug komen, is dát het grootste compliment.” Dat we terug komen is zeker!

Het menu

Waar het natuurlijk om draait: het ETEN. Dit keer is het wel een hele bijzondere eetervaring. Na MasterChef en wat stages in sterrenrestaurants heb ik de smaak te pakken en vind ik het super cool om in de keuken te staan. Daarom had ik van tevoren gevraagd of we misschien een kijkje in de keuken mochten; dat mocht zeker. Dit kijkje overtrof echt al onze verwachtingen, want we gingen voor iedere gang de keuken in om de gerechten zelf af te maken op de borden. Zo gaaf! We aten het Restaurant Week menu en kregen twee amuses, een koud voorgerecht met Noordzeekrab, een tussengerecht van gevulde tongfilet, als hoofdgerecht wilde eend en een magische chocolade bol toe. De tongfilet speciaal voor ons als extra gang, wat een verwennerij.

Amuses

We beginnen aan tafel met de eerste amuse: bokkedoorns-tom-ka-kai-cocktaileen schuimpje van Pierre Robert kaas met yoghurt en knoflook en een krokante appelwortel met olijf, kalamansi en een schuim van mosterd. Erg lekker allebei, zowel in smaak als in structuren.

De tweede amuse eten we op in de keuken terwijl we uitleg krijgen over hoe we het voorgerecht op mogen maken. Dit is een cocktailglas met op de bodem komkommergelei, daarop ingelegde komkommer, bolletjes van kokos en tot slot Tom Ka Kai ijs waar je duidelijk kefir lime bladeren in terug proeft. Erg bijzonder om de smaken van deze Thaise soep in andere structuren én in een koude variant te proeven.

Voorgerecht 1
Dan begint het echte werk en mogen we in de keuken het koude voorgerecht maken:bokkedoorns-noordzeekrab-karnemelk de Noordzeekrab. Volgens Roy (sous chef, maar vanavond in charge) veel beter dan Kingcrab omdat de lokale krabben voller van smaak zijn; romiger. Dat romige wordt in het gerechtje geaccentueerd door de combinatie met karnemelk (hangop en mini meringue) en gebrande avocado. Afgemaakt met dressing van yuzu, hazelnoten en verschillende soorten zuring en cressen die een heel palet aan zuurtjes geven die alles mooi in balans trekken. Uiteraard eten we dit wel lekker buiten aan tafel. Met een goed glas wijn er bij: een Riesling uit de Elzas, zoetig en fris dat goed aanvult bij de krab en zuring.

Tussengerecht
Terug naar de keuken voor het gerechtje met tong: een dubbel gefileerde bokkedoorns-tongfilet-met-sherry-hollandaisetongfilet, gevuld met farce, en bovenop krokantjes van kibbeling en de droge ingrediënten van remoulade (augurk, kappertjes, etc.). Het tongrolletje wordt geserveerd met ‘pommes Paolo’, coulis van waterkers, crème van gekaramelliseerde uien en een Hollandaise saus op basis van sherry: een lichte mousse met de volle, aromatische smaak van sherry. En jemig, wat wat was dat een heerlijke saus! Roy is sowieso erg van de sauzen. We zien een enorme pan met gevogeltebouillon in de keuken die hij 24 uur laat trekken en dan nog eens inkookt tot een hele geconcentreerde bouillon die ze weer in sauzen gebruiken. Op die manier krijg je een enorme diepgang en gelaagdheid in je saus, vertelt hij. En uiteraard weer een goede wijn: Verdecchio uit Toscane met een ziltige ondertoon, perfect bij de vis.

Hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht hadden we een primeur met de allereerste Hollandse wilde eend
van het seizoen! bokkedoorns-wilde-eend-met-pompoenEen échte wild eend, geen tamme die ze even een week hebben laten uitvliegen. Dat verschil met zo’n vakantie eend, dat proef je: zóveel smaak! Goede ingrediënten, daar wordt hier echt geen concessie op gedaan, en dat is zo fijn! En weer een goddelijke saus! Zo lekker; vol, intens, bijna romig en dat alleen maar door heel veel smaken aan de saus toe te voegen. Dat is echt vakmanschap. En dat is de reden waarom je hier naartoe moet. Het hele gerecht was overigens een aan het karkas gebraden perfect rosé stukje eendenborst met een pistache crumble, rode biet, polenta en puree en zoetzuur van pompoen. Zo lekker allemaal bij elkaar. En ja, weer een heerlijke wijn: Valpolicella Ripasso uit de buurt van Verona. Dikke aroma’s van rijp fruit en kruidigheid die perfect past bij de volle smaak van de wilde eend en die te gekke saus.

Dessert
En dan nog die magische chocolade bol als toetje.bokkedoorns-chocolade-bol Met chocolade kan het bij mij sowieso al niet stuk. Of nou ja, eigenlijk wel, want zonder de paarse chocolade bol met gouden glitters kapot te slaan kom je niet bij de romige parfait van bastogne, de knapperige stukjes zelfgebakken bastognekoeken, de gemarineerde bramen en de mousse van MonChou (filmpje). De sherry erbij, een Moscatel, zit dit keer niet in de saus maar in een glas, en knoopt de bramen en de chocolade perfect aan elkaar. De ideale afsluiter.

Elegante setting zonder stijfheid

Wat ook erg fijn is bij de Bokkedoorns is de sfeer. Allereerst zit je in een prachtige omgeving. Wij hadden geluk want we konden buiten op het terras zitten, maar ook binnen is het goed toeven want het restaurant heeft een enorme glazen pui dus altijd kijk je uit over het duinven. Met een koppeltje zwanen er in en omringd door hoge rietstengels. Schitterende ambiance dus.bokkedoorns-ambiance Wat ook fijn is, is dat het niet stijfjes aan doet. Dat hoor je wel vaak over sterrententen. En ergens begrijp ik dat ook wel. Je eet namelijk aan tafels met gladgestreken tafellinnen, van zilveren bestek en wordt bediend door obers in jasje(-dasje). Ook bij De Bokkedoorns. Maar de sfeer bij De Bokkedoorns is allesbehalve opgeprikt. Je wordt super hartelijk en enthousiast ontvangen door werknemers van jong tot oud. Wel met alle egards, maar niet pretentieus en afstandelijk want ze hebben al heel snel door wat je fijn vindt en passen zich aan op jouw stijl. En dat hoeft helemaal niet ‘op chique’ te zijn want ze willen graag dat jij je lekker voelt. Dat bij elkaar maakt dat het een fantastische beleving is. Wat zeg ik: magisch!

 

♬                ♬                  ♬                   M       U      S       I      C                ♬                ♬                 

Na al die magie is er maar 1 nummer dat bij dit artikel past: Magic. Eigenlijk een prachtig liefdesliedje, maar zeker ook toepasbaar op de waanzinnige beleving in die magische duinpan:

“I call it magic, such a precious truth”
~Coldplay

Doe jezelf een plezier en ga!

Pascal gaat ongetwijfeld een jonger publiek aanspreken. Eten is hip, vooral bij de jongere generatie. Jammer alleen dat er door die generatie vooral kwantitatief gegeten wordt en niet kwalitatief. Maar echt, je kunt beter een paar tientjes meer uitgeven en een keer iets écht spectaculairs eten, dan wéér die standaard pulled pork burger met vergeten groenten op het zoveelste foodfestival. Er valt in Amsterdam niet op te eten tegen alle nieuwe restaurants: ze blijven maar open gaan. Dat komt omdat ze helaas ook net zo hard weer dicht gaan. Zo niet de Bokkedoorns, en dat is eigenlijk heel verfrissend in al dat hippe gedoe. Hoe leuk die ook zijn (don’t get me wrong, ik geniet zelf ook enorm van het onuitputtelijke aanbod nieuwe hotspots), maar het haalt het gewoon niet bij het waanzinnig lekkere eten dat je hier krijgt. Waar echt een visie en verhaal achter zit en dat vooral met liefde gemaakt is. Dus ga het zeker een keer proberen!

Goeie deal tijdens de Restaurant Week

Van 29 september tot 9 oktober is het Restaurant Week. Naast De Bokkedoorns doen er nog veel meer restaurants mee. Op de website vind je ze allemaal. Een driegangenmenu kost tijdens de Restaurant Week 22,50 voor de lunch en 27,50 voor het diner. Restaurants met een Michelinster vragen € 35.00 voor de lunch en € 40.00 voor het diner. Restaurants met 2 Michelinsterren vragen € 47.50 voor de lunch en € 52.50 voor het diner.

Tijdens de Restaurant Week eet je dus bij De Bokkedoorns het waanzinnige menu zoals hierboven al voor €52,50 en dat is het dubbel en dwars waard. Reserveren doe je hier. Met een beetje mazzel is het eind september nog lekker weer dus ga je eerst even toeven aan het Bloemendaalse strand alvorens je je laat verwennen door Pascal, Menno, Roy en de rest van het team. Je dag kan niet meer stuk!

Restaurant De Bokkedoorns**
Zeeweg 53
2051 EB Overveen
023-5263600

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag. Lunch vanaf 12u en diner vanaf 18.30u. Zaterdag alleen diner vanaf 18u.

X Cato

P.S. Uber terug, €12 de neus.

4 Comments

 • Daphne says:

  Wat een geweldige ervaring De Bokkedoorns! Ik zal het ook nooit meer vergeten. Twee jaar terug woonde ik nog in Haarlem en kreeg er een diner cadeau van mijn schoonouders voor mijn verjaardag. Wow! Echt genieten. Superleuk aangezien ik daarvoor een aantal jaar in een hotel in Zandvoort werkte en het alleen maar voor gasten reserveerde. Veel leuker om er zelf aan te mogen schuiven.

 • Saskia says:

  Leuk die koppeling die je maakt tussen muziek en eten. Het zijn uiteraard beide belevingen die de mens prikkelen. Zo zien de foto’s van dit restaurant er waanzinnig uit. Ik ben stiekem ook heel erg benieuwd hoe die chocolade bol met de parfait van bastogne smaakt. De
  restaurantweek is altijd een goed excuus om heerlijke restaurants te bezoeken;)

  • Cato says:

   Hi Saskia, dank voor je leuke complimenten. Jullie website ziet er ook mooi uit. Ik kom graag een keer langs. :)
   Groetjes Dorée

Comments are closed.

Blijf op de hoogte van nieuwe posts!

Like me & I’ll love you!

Twiedeldie twiedeldom

CATO CHEFT 'T