Courgette met gekaramelliseerde citroen

♫ I picture something is beautiful, it’s full of life and it is all green ♫

Ik ben dan wel geen Ottolenghi ;) maar ik ben wel net zo’n sucker voor groenten. Vind dat echt zo ontzettend lekker. Er hoeft vaak wat mij betreft ook gewoon niks meer bij. Experimenteren met juist die standaard groenten waar je over het algemeen vaak hetzelfde mee maakt, doe ik dan ook graag. Courgette is bij uitstek zo’n groente. Heerlijk in soep, geroosterd, gevuld, of natuurlijk als (één van de) groente(n) in pasta’s, curry’s  of ovenschotels. Of, heel hip lately: courgetti. Spaghetti van courgette.

Hartstikke lekker allemaal, maar eigenlijk is courgette gewoon zo al enorm lekker. Zelfs rauw. Echt? Ja, echt! Vind ik dan he. In dit recept heb ik de courgette ook gewoon heel puur gehouden en hem op smaak gebracht met wat lekkere smaakmakers. Verse salie, knoflook en citroen. Allemaal ingrediënten die heel lekker samen gaan met de zachte, vrij neutrale smaak van courgette. Vooral de gekaramelliseerde citroen gaf zo’n lekkere smaak af. Doordat je schijfjes citroen even kort bakt in de pan, gaan de fruitsuikers in de citroen karamelliseren en geeft het een zoetig en gebrand smaakje aan het zure van de citroen. Bovendien ziet het er meteen onwijs leuk en speciaal uit met die donker gebrande schijfjes citroen en is het echt totaal geen extra moeite. Daar word ik nou altijd heel blij van. En dan ga ik automatisch zingen. The Freedom Song van Jason Mraz beschrijft precies hoe dat voelt:

I feel good
When I feel good I sing
And the joy it brings makes me feel good
– Jason Mraz

Courgette met gekaramelliseerde citroen

Ingrediënten

– 1 courgette, in grote plakken
– 1 citroen, in hele schijfjes
– 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
– 6 takjes verse salie (of eventueel 2 el gedroogde salie)
– peper, zout, olijfolie

Bereiding

Ris de blaadjes van de salie. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en karamelliseer hier de schijfjes citroen in aan beide kanten tot ze bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.

Voeg wat olijfolie toe in de pan, zet het vuur hoog en voeg de courgette toe. Laat deze 1-2 minuten bakken en schud ze af en toe rond in de pan of doe dit met een pollepel. Als de courgette kleur begint te krijgen en zachter begint te worden, zet het vuur dan wat lager en voeg de salie, knoflook en gekaramelliseerde citroen toe. Bak het geheel nog een paar minuten en breng op smaak met peper en zout.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *