Coquille met bloemkoolcrème en amandelkruim (MasterChef week 1)

♫ The chef prepares a special menu for your delight, oh my. Tonight you fly, so high up in the Vanilla Sky ♫

Heb je de eerste aflevering van MasterChef gezien? Die ene waarin ik de schaar van de langoustine ter decoratie op het bord erbij legde (not a good idea.. at all… haha ok les geleerd!)? Waarbij de jury vond dat de vanille in de bloemkoolcrème helaas de overhand had? Nou ja, hoe dan ook, dat gerechtje was geïnspireerd op dit recept dat ik een tijdje geleden maakte. Bloemkool met vanille is namelijk een hele lekkere combinatie. Helemaal met amandel en de lichtzoetige smaak van sommige schaal- en schelpdieren als coquille en langoustine.

Ik ben van plan om iedere week een gerecht te plaatsen dat ik bij MasterChef gemaakt heb. Met als start dit recept voor coquille met bloemkoolcrème en amandelkruim. Want ook al was het helaas niet helemaal perfect in de MasterChefkeuken (allereerste keer koken, geen coquille in de winkel, tijdsdruk, ingrediënt vergeten..), is het een heel lekker gerechtje en verdient het recept zeker een plek hier. Want zeg nou zelf, zachtromige bloemkoolcrème met de subtiele smaak van vanille, knapperig en zoutig amandelkruim met parmaham en een perfect gebakken coquille. Need I say more? Op de foto zie je er overigens ook nog gepofte zwarte quinoa bij. Dit is een lekkere, maar redelijk bewerkelijke toevoeging. In het recept hieronder heb ik het er dan ook uitgelaten, maar als je wilt weten hoe ik het gemaakt heb: let me know!

Dat iets niet altijd goed uitpakt, zoals met de versie van dit recept in MasterChef, kan gebeuren. That’s life. Lesson learned. Ik had het nummer Vanilla Sky (van de gelijknamige film) van Paul McCartney in mijn hoofd vanwege de vanille in de bloemkoolpuree. Dacht ik. Maar toen luisterde ik goed naar de lyrics en bleken die ineens ook heel toepasselijk te zijn… Dust yourself off and try again!

Your life is fine. It’s sweet and sour. Unbearable great
You’ve got to love. Every hour. You must appreciate.

This is your time. This is your day.
You’ve got it all. Don’t blow it away.

The chef prepares a special menu for your delight, oh my.
Tonight you fly, so high up in the Vanilla Sky.

--- Paul McCartney

Coquille met bloemkoolcrème en amandelkruim (4 personen)

Ingrediënten

200 gr bloemkool, in kleine roosjes
500 ml melk
1/2 vanillestokje
2 eetl roomboter
2 eetl olijfolie
4 coquilles
2 plakken Parmaham, fijngehakt
2 sneetjes zuurdesem, zonder korst en verkruimeld
30 gr amandelschaafsel
1/2 tl citroenrasp
1 eetl peterselie, fijngehakt
zout en peper

Bereiding

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Schud af en toe even om in de pan en laat vervolgens afkoelen. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Doe de bloemkoolroosjes met de melk, de vanille (ook het stokje) en een theelepel zout in een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 10 minuten koken tot de bloemkool gaar is. Giet af en vang de melk op. Haal het vanillestokje er uit. Pureer de bloemkool glad in een keukenmachine. Voeg al draaiende net zoveel melk toe totdat je een gladde crème hebt. Breng op smaak met verse peper en eventueel nog wat zout.

Verhit ondertussen de helft van de boter en olijfolie in een koekenpan. Doe, zodra de boter gesmolten is, de parmaham en broodkruim in de pan en roerbak dit zo’n 2 minuten totdat het brood en de ham mooi goudbruin en knapperig zijn. Haal uit de koekenpan en laat even opdrogen op een stuk keukenpapier. Maal het mengsel samen met de peterselie en citroenrasp tot een grof broodkruim. Hak het geroosterde amandelschaafsel grof en meng door het broodkruim. Breng op smaak met verse peper.

Veeg de koekenpan schoon zodat er geen stukjes kruim meer in zitten. Verhit de overgebleven boter en olijfolie in de pan. Bestrooi de coquilles aan beide kanten met peper en zout. Bak ze op hoog vuur zo’n 45 seconden aan elke kant totdat ze een mooi goudbruin korstje hebben maar in het midden nog een beetje doorschijnend zijn (ze moeten niet helemaal gaar worden, dan zijn ze taai!).

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *