Citrus meringue taart(jes)

♫ I wonder how, I wonder why, yesterday you told me about the blue blue sky and all that I could see was just another lemon tree ♫

Yehes, vandaag was het dan zo ver. De citrus meringue taart zou gemaakt gaan worden met de citrus curd die ik laatst al had gemaakt en bejubelend over had geschreven in de eerste post op deze nieuwe wesbite. Ik kreeg gezellig hulp van m’n kleine zussie en na een rondje winkelen en een goddelijke lunch van gisteren vers gekochte pijlinktvis waar we weer deze calamares mee gemaakt hebben, begonnen we aan de taart. We hadden laatst samen een kleine muffinvorm gekocht en bedachten al doende dat het wel leuk zou zijn als we mini meringue taartjes zouden maken. Zo gezegd zo gedaan en het resultaat waren deze superschattige mini-taartjes: heerlijk knapperige bodems vol friszoete citrus curd en zacht schuimige meringue. Hmmm….

Het recept hieronder is gewoon voor een ronde taart uit één stuk, maar als je wilt kun je er dus ook kleine taartjes van maken. Wij hadden er zes en dan houd je deeg, curd en meringue over. In totaal kun je er denk ik 10 mini’s mee maken. Of je bewaart net als ik het deeg in de vriezer voor later, de curd in de ijskast – wantdatiszolekkerdoormijnyoghurt – en maakt echte meringue van het overgebleven eiwit: zet de oven op 100 graden en laat het eiwit (op bakpapier) langzaam hard worden. Kleine toefjes ongeveer een uur, een grote meringue ongeveer anderhalf uur.

Citrus meringue taart (kleine springvorm van 16cm)

Ingrediënten
Voor het deeg:
150 gr bloem
100 gr lichte basterdsuiker
50 gr boter
1 ei

Het recept voor de citrus curd vind je hier.

Voor de meringue:
3 eiwitten
50 gr suiker

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat draaien tot er een deegbal ontstaat. Heb je geen keukenmachine? No stress, dan kneed je het met je handen. Leg het deeg dan voor een half uurtje in de ijskast in wat huishoudfolie. Maak ondertussen de citrus curd.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een grote ronde lap. Dit kun je doen op een met bloem besteven keukenblad maar een handig trucje is om dit tussen twee grote vellen bakpapier te doen. Voordeel hiervan is dat het deeg niet blijft plakken aan je keukenblad en je ook geen extra bloem hoeft te gebruiken om te bestuiven waardoor je deeg weer te droog kan worden.
Vet een kleine springvorm in en leg hier de deeglap in. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak dit vervolgens ‘blind’ (leg bakpapier op het deeg en leg hier vervolgens droge bonen bovenop) in de oven voor 25 minuten of totdat het goudbruin en gaar is. Mocht je minitaartjes maken, houd dan een baktijd van ongeveer 15 minuten aan.
Maak dan de meringue. Zorg ervoor dat je een vetvrije kom gebruikt. Klop eerst alleen de eiwitten en doe de suiker er pas bij zodra de eiwitten stijver beginnen te worden. In totaal moet je de eiwitten ongeveer 5 minuten kloppen totdat ze helemaal stijf zijn en er grote pieken in het eiwit ontstaan en je de kom rechtop kan houden zonder dat het eiwit er uit valt.
Zet de oven op de grillstand aan. Schep vervolgens de citrus curd op de taartbodem en schep hier de meringue bovenop. Zet deze dan voor 3 minuten onder de grill totdat er een mooi goudbruin laagje op de meringue zit.

En dan rest er niets anders dan je tanden er in te zetten! Zooooo lekker!

image

Je kunt ze het beste eerst even af laten koelen want anders is de citrus curd erg dun, maar wij waren te nieuwsgierig naar het resultaat. Druiperige citrus curd was ook hemels.

Trouwens, niet iedereen houdt van zachte meringue dus je hoeft dit er natuurlijk niet op te doen. Bestrooi de (afgekoelde) taart dan met wat poedersuiker voor je hem opdient.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *