Citrus curd (en een nieuwe site, jeej!!)

♫ I’m so excited! And I just can’t hide it. I’m about to lose control and I think I like it! ♫

Whoehoe mijn nieuwe site is af! En stiekem ben ik er best heel erg trots op! Een paar maanden geleden was ik een tikkeltje impulsief (tja, what can I say, that’s me) begonnen met bloggen. Aangespoord door vrienden die zeiden ‘dat ik er nou toch eindelijk eens wat mee moest gaan doen’, maar vooral omdat ik het plezier dat ik aan koken beleef heel graag wilde delen. En ook om voor mezelf een archief bij te houden van de dingen die ik kookte. Want hoe vaak gebeurde het niet dat mensen me vroegen hoe ik wat ik ze voorschotelde nou toch gemaakt had zodat ze dit ook konden maken thuis – ‘ja gewoon, beetje dit en wat kruiden zus’ – herkenbaar? ;) Of ik wilde een gerecht nog een keer maken en wist niet meer wat ik precies gedaan had. Vooral erg handig met taart en toetjes want daar zijn de verhoudingen erg belangrijk en natuurlijk gaat het dan net die ene keer dat je het nog een keer voor je ouders kookt mis en had ik toch niet genoeg gelatine gebruikt… Tuuuurlijk.. Gelukkig zijn ouders altijd dankbaar en trots. ;) Maar zelfs in mijn eerste blog waar ik het recept van de pulpo uitwerkte (that reminds me om binnenkort nog een keer die heerlijke rokerige inktvis te maken, hmm..) had ik al kokend niet goed bijgehouden wat ik gedaan had. OK, daar moest verandering in komen. Ik had immers niet voor niets dit blog gemaakt en het zou me juist gaan helpen bij het bijhouden zodat ik een archief had. Leukvoorlaterrr.. ;)

Echter, dit blog was gemaakt in een nogal amateuristisch uitziende site waarbij het me maar niet lukte om dingen aan te passen zoals ik ze wilde. En waar mijn creatieve marketing oog eigenlijk gewoon echt niet tegen kon (helemaal niet na mijn geweldige project van vorig jaar om nieuwe verpakking te ontwerpen en waar ik op íeder klein design detail lette). Dus met hulp van een vriend die heel goed is met websites is deze gemaakt, heb ik alle posts van de oude blog hiernaartoe overgezet, een beetje met het design gespeeld en nog wat leuke extra dingen toegevoegd. En tadaa! Af! Of nouja af.. ik zie nog heel veel dingen die ik wil veranderen en heb allemaal leuke ideeën maar voor nu is ie goed! :)

Nieuwe dingen moeten gevierd worden en dat is dus reden voor taart! Nou heb ik helaas nog geen tijd gehad om echt taart te maken, maar dat ga ik zondag doen. Met deze citrus curd. Want die heb ik laatst alvast wel even snel gemaakt.

Ik wilde namelijk al een tijdje lemon meringue taart maken want afgelopen zomermaanden heb ik regelmatig bij Gent aan de Schinkel op het terras gezeten en daar hebben ze ook lemon meringue taart. Van Holtkamp. Te lekker. Man, wat een guilty pleasure. Het was in de meeste gevallen echt niet te doen om de verleiding te verstaan. Gelukkig dachten mijn tafelgenotes (meestal dezelfden, you know who you are.. ;) ) er net zo over dus konden we de taart delen. Om er vervolgens nog eentje te bestellen. Oh wat erruuuggg…

Anyway, lemon meringue taart dus. Zelf maken. Yes please! Nu had ik een tijdje geleden al lemon curd gemaakt en gebruikt in deze galette dus het idee om een andere curd te maken speelde al een tijdje door mijn hoofd. Toen ik laatst samen met een vriendin een spontane ‘we-koken-mijn-ijskast-leeg’ middag had, hebben we deze citrus curd gemaakt. Zó lekker! Ik ga zeker nog meer van dit soort curds maken. En ik kan niet wáchten tot ik er dus de citrus meringue taart mee ga maken. Stay tuned for that sweet pie… :)

Citrus curd (voor ong. 500 gram)

Ingrediënten
– 1 grapefruit
– 1 citroen
– 2 perssinaasappels
– 150gr suiker
– 3 eieren en 1 eidoorer
– 100gr boter

Bereiding
Mix met een garde de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel. Smelt ondertussen de boter langzaam in een kom au bain marie (of in een steelpannetje op heel laag vuur) samen met het sap en rasp van alle citrusvruchten. Zodra de boter is gesmolten, voeg je dit toe aan het eiermengsel en roer je dit even goed door. Doe het daarna weer terug in de kom op het vuur en blijf roeren steeds tot het dikker wordt. Dit kan best een paar minuten duren. Doe dit echt op laag vuur want je wil dat de eieren gaar worden zonder dat het roerei wordt. De citrus curd is klaar als er een goed laagje om een (pol)lepel blijft zitten zonder dat het er meteen afdruipt. Doe de citrus curd dan in een weckpot en laat deze afkoelen. In de ijskast kun je dit prima wel een maand bewaren. En je kunt het op zoveel manieren gebruiken. Ik heb er alvast wat van gesnoept en vanmorgen door mijn muesli gedaan… Hello lovely breakfast!

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *