Citroentijmkip uit de oven

♫ I’m bringing juicy back. Them other chickens don’t know how to act. ♫

Justin Timberlake might be bringing sexy back, maar met dit recept breng ik juicy back. Juicy chicken wel te verstaan! Mijn citroentijmkip is namelijk altijd een daverend succes. Dus vind je het lastig om een hele kip in de oven te braden en wil je weten hoe je echte lekkere sappige kip krijgt? Have I got news for you! De citroen is de truc! Nooit meer droge kip uit de oven, nee dit recept maakt dat je gegarandeerd een superlekker mals kippetje op tafel zet. Of twee. Of drie. Zoals ik met oud en nieuw deed en er deze foto van maakte. De citroen die je in de buikholte van de kip doet zorgt er namelijk tijdens het braden voor dat de kip heerlijk sappig en mals blijft en geeft een hele subtiele frisse smaak aan de kip. De tijm en knoflook erbij vullen deze smaak perfect aan. Heerlijk met meegebakken aardappels uit de oven en sperzieboontjes. Of doe het lekker Franse brasserie-stijl en maak rolletjes van haricots verts en spek (die je dan ook weer perfect in de oven mee kunt bereiden). Alles in de oven, gegarandeerd lekkere kip, what else do you need?

Citroentijmkip: gebraden kip uit de oven, gevuld met citroen en tijm

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

– 1 grote (biologische) kip –  je kunt hier natuurlijk ook een gewone kip nemen, maar het loont echt om een goede biologische kip te nemen. Echt véél lekkerder!
– 1 citroen
– 15 gr verse tijm
– 6 tenen knoflook, gepeld
– peper en zout
– olijfolie

Nodig: grote ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi de kip royaal met peper en zout. Zorg ervoor dat je hem ook goed kruidt tussen de poten en vleugels en zeker ook in de buikholte. Wrijf hem vervolgens royaal in met olijfolie. Prik wat gaten in de citroen met een klein mesje en doe deze samen met de takjes tijm en knoflook in de buikholte van de kip. Leg de citroentijmkip op de borstkant in de ovenschaal en zet in de oven. Keer de kip na 45 minuten om zodat de borstkant boven is en braad hem nog eens voor zo’n 30 minuten. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de kip, maar je kunt testen of hij gaar is door met een naald in een poot te prikken. Komt er helder vocht uit, dan is de kip klaar. Is het nog rozig, dan moet de kip nog even.

Als je ook aardappels uit de oven mee wilt bakken, kook je aardappels dan eerst zo’n 10-15 minuten voor in een pan met water, de citroen, nog wat extra tenen gepelde knoflook en een beetje zout. Dit geeft de aardappels alvast een heerlijke smaak. Ondertussen kruid je de kip zoals hierboven en wrijf je hem in met olijfolie. Prik vervolgens op dezelfde manier wat gaten in de citroen met een klein mesje (maar pas op, dit kan spetteren bij de gekookte citroen en erg heet zijn!). Doe de gekookte citroen samen met de knoflook, de extra meegekookte tenen (deze hebben al veel smaak verloren dus kunnen er prima bij) en de tijm in de buikholte van de kip en ga verder zoals hierboven beschreven. Wanneer je na 45 minuten de kip omdraait, is het moment om ook de aardappels in de ovenschaal erbij te doen. Haal hiervoor de hele kip even uit de ovenschaal, voeg de aardappels toe en hussel deze even goed door het bakvet. Schuif ze dan naar de randen en leg de kip weer in het midden van de schaal die je vervolgens weer 30 minuten in de oven zet.

Wil je nou óók nog de haricots verts met spek? Heel easy. Dop haricots verts en blancheer ze kort in kokend water. Rol om ongeveer 10-15 boontjes een plakje spek en leg de rolletjes in een ovenschaal. Zet dit zo’n 10 minuten voor het einde van de braadtijd van de kip erbij in de oven en je hebt kip, aardappels én boontjes in één keer klaar om op tafel te zetten. Zo ziet dat er dan uit:

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *