Chocolade muffins sinaasappel rozemarijn

♫ You’ve been to every spot in this town,
And there’s no other place you’d rather be! 

De laatste tijd zijn er niet zo veel recepten meer online gekomen. Ik heb niet minder gekookt, of ja eigenlijk wel, maar ik heb vooral minder geschreven en recepten uitgewerkt. Ik ben namelijk ontzettend druk geweest. Nieuwe uitdaging, vakantie (heeeeeerlijk!) en minder energie door de donkere dagen dus geen late night writing or baking meer zoals eerder nog wel gebeurde. En ja, ik weet dondersgoed dat alleen sukkels het druk hebben. Dus ik moest prioriteiten stellen en dat ging helaas ten koste van CATO CHEFT ‘T. Was ik druk? Had ik geen tijd? Ik máákte geen tijd.

Gisteren liep ik door de Kalverstraat. Normaal gesproken erger ik me kapot aan de krioelende massa toeristen, die maar niet dóór lopen. En gewoon met te veel zijn. En niet snappen dat ik hier alleen maar ben omdat ik naar een paar winkels moet die nou eenmaal alleen híer zijn (en ok ok, de Hema is ook wel ergens anders maar niet zo’n gróót filiaal) en graag rap een beetje want ik heb nog wel meer te doen vandaag. En ja ik loop er met mijn fiets in de hand en nee dat is niet handig en dat weet ik heus ook wel maar als ik die aan het begin van de Kalver parkeer dan moet ik weer helemaal terug. Frustratie frustratie.

Maar toch, gisteren liep ik er met een lach op mijn gezicht. Ik had namelijk mijn koptelefoon in mijn oren. Zoals ik meestal heb maar helemáál in de Kalverstraat want dan merk ik minder van de drukte. Dit nummertje hierboven knalde uit mijn oortjes en ik kreeg een instant glimlach op mijn gezicht. Want hoe vervelend ook (zie hierboven), ik voelde me ineens zo blij en er kwam groot gevoel van liefde voor de stad in me op door de allereerste zin. Voor mijn eigen, fijne, vertrouwde Amsterdam. Met al zijn moois en leuks en ja ook met de Kalverstraat. En de toeristen. Want echt, ik vind dit zó’n geweldige stad. Ik voel me hier zo goed en ben zo gelukkig met het plekje waar ik woon.

“Turn up the lights, to show me,
Lit up like a star, shining all over the world!
Turn up the lights to feel me,
Where you wanna be, standing at the edge of the world.
There’s no other place you rather be!”
--- Benny Benassi

Zo is het maar net. En terwijl ik daar al stralend en gelukzalig liep, realiseerde ik me dat ik weer vaker gebruik moest maken van mijn creatieve uitlaatklep. Zorgen dat ik er tijd voor maak want er is altijd ook wel iets anders druks om je af te leiden van dat wat ik zo leuk vind: recepten uitwerken en in de pen kruipen erover. Hier. Op mijn eigen gecreëerde stukje internet. Dus dat ben ik meteen gaan doen. Met een kopje thee en een stukje Tony’s Chocolonely puur met rozemarijn en sinaasappel on the side. Lekkeeeer! En precies dat stukje chocolade maakte dat ik me dit recept voor chocolade muffins met sinaasappel en rozemarijn ineens weer herinnerde!

Dit recept heb ik van de zomer al gemaakt. Samen met Hadewych van That Girl From Amsterdam, op dezelfde dag dat we ook deze komkommer en avocado smoothie maakten. In het filmpje dat Hadewych ervan maakte kun je bijna op het einde zien dat we de chocolade muffins aansnijden. We hadden namelijk een Tic Tac bakdag. Vonden we toen heel grappig. Was het ook. Beetje raar, maar wel grappig. Deze chocolade muffins hadden we toen ook gemaakt, met lekker sinaasappelrasp en rozemarijn er in en met een karamel erbij van Orange Tic Tacs.

Deze chocolade muffins zijn alleen nooit online gekomen. Shame! Maar gelukkig had ik dat recept nog wel in mijn receptenschriftje. Je hoeft overigens niet de Tic Tacs in de karamel te doen als je dat niet wilt. Of zelfs de hele karamel weglaten. De muffins zijn ook lekker zonder door die hele subtiele smaak van sinaasappel en tijm. Heel bijzondere combi met die bitterzoete smaak van cacao.

Chocolade muffins sinaasappel rozemarijn met Orange Tic Tac karamel (voor 6 muffins)

Ingrediënten

– 120 gr zelfrijzend bakmeel
– 100 gr suiker
– 60 gr boter, op kamertemperatuur
– 2 eieren
– 3 eetl cacao
– 50 gr  pure chocolade, fijngehakt
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt

Voor de karamel:
– 100 gr suiker
– 70 gr crème fraîche (wij gebruikten Blue Band Finesse voor Verrijken)
– 10 gr boter
– 3/4 doosje Orange Tic-Tacs (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een muffinvorm in of bekleed met bakpapier of muffinpapiertjes. Klop de eieren samen met de suiker luchtig. Voeg de zachte boter toe en klop mee. Zeef het bakmeel er boven en vermeng dit samen met de cacao erdoor. Spatel tot slot de stukjes chocolade, de sinaasappelrasp en de rozemarijn erdoor.

Doe het beslag in de muffinvorm en bak de muffins in 20 minuten gaar.

Om de karamelsaus (al dan niet met TicTacs) door de muffins te doen: doe de suiker in een pannetje en laat deze zachtjes smelten tot hij helemaal vloeibaar is en een lichtbruine karamel kleur heeft. Voeg de crème fraîche bij het suikermengsel erbij. Pas op, want dit gaat flink borrelen. Roer het geheel goed door, zet het vuur uit en roer tot slot de boter door de saus. Voeg de karamelsaus toe aan de muffins door eerst een schepje beslag in de muffinvorm te doen. Maak hier dan een kuil in, giet er een scheutje karamelsaus in schep nog wat beslag eroverheen zodat de karamelsaus in het muffinbeslag zit. Om de TicTacs toe te voegen, moet je deze eerst tot gruis blenderen of malen. Voeg de TicTacs dan toe tegelijk met de crème fraîche.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *