Cheesecake van peer en gevulde speculaas

Serieus. Het is net september, thank god is de zomer weer een beetje terug sinds die natte augustusmaand en er zijn gewoon alweer pepernoten te koop in de supermarkt! Incroyable, ik moest echt even teruglopen om te kijken of ik het wel goed gezien had. En warempel, zakjes met pepernoten, truffelpepernoten, grote brokken speculaas, gevulde speculaas, noem maar op. In september! Is het soms zo warm nog in Spanje dat meneer Nicolaas vervroegd deze kant op wil komen voor wat verkoeling? Zou het soms te maken hebben met die discussie rondom Zwarte Piet waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen (…)? Eigenlijk wilde ik toen uit principe heel hard bij het Sinter-snoepgoed-stalletje weglopen maar ineens ontstond er een plannetje in mijn hoofd. Met gevulde speculaas. Als cheesecakebodem. Wat de reden voor deze vervroegde Sintlekkernijen ook mogen zijn, wat mij betreft werd het reden voor een feestje! Jeuj!

Behalve een bodem van speculaas, bedacht ik er afgelopen weekend een kwarkmengsel van peer bij en bovenop een laagje chocolade. Perfect, want al die ingrediënten had ik toevallig al in huis. Ik vertelde ook aan een vriendin over mijn plannen met gevulde speculaas en die werd ook razend enthousiast! Toen ik een beetje vroeg naar wat zij qua smaak vond passen werd het een grappig gesprek:

Ik: ok, dus een cheesecake met gevulde speculaas lijkt je te gek, maar wat voor smaken zou je er dan nog meer bij willen?
Zij: Uuuhhhhhhh
Ik: iets van fruit?
Zij: Ja! Fruit!
Ik: Wat voor fruit dan? Citrus of rood fruit of appel of peer…???
Zij: Peer! Peer is lekker met amandel en speculaas!
Ik (grinnikend): ok top, en nog iets anders erbij? Een beetje mokka-achtige smaak of zo?
Zij: chocola!
Goed, die deal was dus rond en dat zou ‘m worden. Ik weet nu alleen niet of ik haar te veel in die richting heb geduwd of het toeval was dat ze hetzelfde koos.. ;)

Anyway, hij was goddelijk! Pfoe! Meestal gaan spontane experimentjes prima maar is er soms wel wat aan te merken voor een volgende keer, maar deze combinatie was echt direct een voltreffer. Vond ook mijn vriendin die trots met de taart wilde poseren voor de foto. ;) Dit ga ik zeker nog vaker maken. Zie hier het recept:

Kruidige cheesecake met gevulde speculaas en gepocheerde peer (voor 12-16 personen)

Ingrediënten
– 500 gr gevulde speculaas
– 450 gr magere kwark
– 4 eieren
– 150 gr kristalsuiker
– boter om in te vetten

Voor de gepocheerde peer:
– 3 grote peren
– 75 gr kristalsuiker
– 450 ml water
– 1 el speculaaskruiden
– evt. naar smaak een scheutje likeur

Voor de chocoladeganache:
– 250 ml (kook)room
– 25 gr roomboter
– 150 gr pure chocolade

Nodig: grote springvorm, bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en zet de rand eroverheen vast zodat het bakpapier over de bodem zit. Beboter de randen van de springvorm. Knip overtollig bakpapier weg.

Verkruimel de gevulde speculaas boven een kom en kneed hier met je handen een deeg van. Rol deze uit tot een ronde lap die een diameter heeft zo groot als de springvormbodem plus de randen. Vind je dit tricky? Duw het deeg dan gewoon met je handen aan in de springvorm. Niemand die het merkt. ;) Zet de taartvorm voor 10 minuten in de oven.

Voor de vulling klop je in een kom de eieren, de suiker en de kwark met een garde los. Zet even apart.

Pocheer dan de peren. Schil de peren, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Breng dan het water, de suiker en de koekkruiden in een pan aan de kook. Wil je ook de likeur toevoegen, doe dit er dan nu ook bij. Leg de peren in de siroop en laat ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen tot de siroop ingekookt is en de peren zacht.

Haal dan de peren uit het pannetje, laat de siroop ietsje afkoelen en schenk dit bij het kwarkmengsel. Klop dit nog even goed door.

Snijd dan 3/4 van de peren in dunne lange plakken en bedek hier de bodem van de taart mee. Schenk hierop het kwarkmengsel en bak de taart ongeveer 60 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, leg er dan aluminiumfolie overheen. De taart is goed als het mengsel nog een klein beetje beweeglijk is in de vorm maar niet te vloeibaar.

Voor de chocoladeganache zet je de room op in een steelpannetje. Voeg dan de chocolade in kleine stukjes toe aan de room en laat het langzaam smelten.  Schenk dit over de cheesecake. Laat de taart goed afkoelen in de ijskast.

Garneer de taart met een beetje poedersuiker en het laatste partje peer. Snijd dit partje een paar keer in (niet helemaal door!) en vouw er een waaier van. Et voila, het genieten kan beginnen! Als je hem opensnijdt, zie je dan heel mooi alle laagjes. Eerst de koekbodem met de spijs, dan de peertjes, de kwarkvulling en tot slot de chocoladelaag. Hmmmmm….!!

20140912 Cheesecake peer gevulde speculaas2

(Zoals je kunt zien is de taart op de foto’s niet gegarneerd met poedersuiker. Dit was wel het plan toen ik dit schreef maar ik had hem meegenomen naar een vriendin en je raadt het al… zij had geen poedersuiker in huis! Wel Nesquik, dus toen heb ik daarmee geïmproviseerd. ;) Ging ook heel goed dus als je liever geen witte bovenkant van de taart wilt, neem Nesquik of cacao instead!)

Over de likeur: ik gebruikte de kruidige alpenlikeur Génépi waar ik nog dit kleine flesje van had van wintersport. Je weet wel, zo’n flesje dat tijden onaangeraakt blijft staan… ;-)
Een bekend merk Génépi is Chartreuse. Je kunt natuurlijk ook prima een andere likeur gebruiken zoals bijvoorbeeld amaretto (lekker bij de spijs van de speculaas), of grappa of echte perenlikeur natuurlijk. Zoete witte (dessert)wijn ook een goede.

20140912 Genepi liqueur

Enjoy!
X Cato

2 Comments

  • Marlous says:

    Zo, deze lijkt me echt te lekker bij een avond met gedichtjes en cadeautjes zo vlak voor Sinterklaas:)

    • Cato says:

      Haha, je weet hoe het werkt met de Sint he. Ben je zoet geweest dit jaar? Dan is de kans groot dat je lekkers krijgt! Anders is het een enkeltje Spanje in die juten zak van hem… ;)

Comments are closed.