Carrot cake (gezoet met dadels en banaan)

♫ ‘Cause if you like the way you look that much. Oh, baby, you should go and love yourself ♫

Met Pasen was ik bij de moeder van een vriendin. Ze had iets speciaals te vieren en vroeg mij of ik wilde helpen met een uitgebreide paasbrunch. Natuurlijk! Met z’n drieën in de keuken hebben we allerlei lekkers gemaakt, zoals frisse courgettesoep, oeuf en cocotte en salade met allerlei lentegroenten -de andere recepten zet ik misschien ook nog wel online. Bij Pasen moet ik altijd denken aan de grap van het konijn bij de bakker die om worteltjestaart vraagt (“vies hè!”), dus we maakten ook deze overheerlijke carrot cake.

Deze carrot cake is voornamelijk gezoet met gedroogd fruit, namelijk dadels en banaan. Het is een soort kruising met een sticky toffee cake door de dadels. De enige suiker die er in zit is vanillesuiker. Als je hem volledig suikerloos wilt maken, kun je dit ook vervangen door vanille-essence. Twee theelepels is wel voldoende. Behalve weinig suiker, is hij ook redelijk gezond door het gebruik van yoghurt ter vervanging van olie (of boter) voor een friszure touch aan de taart. Niet dat het per se de bedoeling was om hem gezond te maken, maar het is wel een prima bijkomstigheid! Verder is hij heel kruidig door de sinaasappel, gember en koekkruiden en geven de rozijnen en walnoten een superlekkere bite -en smaak!- aan de carrot cake. Versierd met een dikke laag frosting en afgemaakt met abrikozen en pompoenpitten is deze worteltjestaart echt een feestje om te maken. Wedden dat het konijn bij de bakker deze wél lekker zou vinden!

Wat doet Justin Bieber’s Love Yourself bij dit recept, vraag je je misschien af? Op verzoek heb ik ook een paar liedjes gezongen tijdens de paasbrunch. Hoewel je Love Yourself misschien kunt zien als boos nummer na een heftige break-up (‘you should go and f*ck yourself’), vat ik het anders op en haal er juist de mooie boodschap uit van self love. En zo wordt het ineens een heel mooi liedje met een mooie boodschap: ‘ik ben er sterker uit gekomen en dat gun ik jou ook.’ Zal er verder niet al te persoonlijk over worden, maar blijkbaar kwam het nummer erg bij iedereen binnen toen ik het zong. Heel bijzonder om te mogen doen en heel speciaal om te horen dat ik emotie los kan maken met muziek. :)

Carrot cake (gezoet met dadels en banaan) voor 12-16 personen

Ingrediënten

Voor de cake:
– 400 gr wortel, geraspt
– 175 gr dadels
– 100 gr gedroogde banaan (of 1 grote rijpe verse banaan)
– 250 ml kokend water
– 1 ½ tl baking soda
– 350 gr zelfrijzend bakmeel
– 10 gr bakpoeder
– 5 eieren
– 100 ml zonnebloemolie
– 100 gr yoghurt
– 3 zakjes vanillesuiker
– 100 gr walnoten, grof gehakt
– 100 gr rozijnen
– 2 duimpjes verse gember, geschild en in vieren
– 2 tl koekkruiden
– sap en rasp van een ½ sinaasappel

Voor de frosting:
– 250 gr mascarpone
– 150 gr dikke yoghurt
– sap en rasp van 1 citroen
– 2 el poedersuiker

Garnering:
– 50 gr pompoenpitten
– 100 gr gedroogde abrikozen, in stukjes

Nodig: springvorm 24⌀, bakpapier, blender/staafmixer

Bereiding

Vet de springvorm in met wat olie en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180℃. Doe alle droge ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, baking soda, koekkruiden en vanillesuiker) in een kom en meng door elkaar. Doe de dadels, banaan, gember in een andere kom en giet het kokend water erover. Laat dit zo’n 10 minuten staan en pureer het dan met een blender of staafmixer. Voeg de sap en rasp van de sinaasappel toe. In een derde kom, kluts de eieren goed los en mix ze met de zonnebloemolie en yoghurt. Meng nu het dadelmengsel met het eiermengsel, zeef het droge mengsel erboven en meng alles goed samen. Voeg hier de wortels, walnoten en rozijnen aan toe, roer nogmaals goed door en bak de carrot cake 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een satéprikker er droog uit komt. Als dit nog niet het geval is, laat hem dan nog wat langer in de oven staan en dek eventueel af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.

Meng voor de frosting alle ingrediënten door elkaar. Proef en voeg eventueel naar smaak nog wat extra poedersuiker of citroen toe.

Laat de cake flink afkoelen voor je de frosting er op strijkt, anders smelt het er af. Garneer met de stukjes abrikoos en pompoenpitten.

Enjoy!
X Cato

1 Comment

  • Laura says:

    Lekker! Had alleen iets smeuïger gemogen dus de volgende keer doe ik hem denk ik wat minder lang in de oven.
    Bedankt!
    Groetjes Laura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *