Carpaccio van venkel met gerookte eendenborst en saffraandressing

♫ Oo-oo who-oo-oo whooo-oo oo-oo Barbra Streisand ♫

Terwijl ik dit gerechtje aan het maken was gonsde dit oo-oo who-oo-oo whooo-oo-oo steeds door mijn hoofd en ik kon maar niet bedenken waarom? Toen ben ik het maar gaan googlen en zag dat het van ‘Ducksauce’ was. Aha-erlebnis!! Normaal gesproken weet ik de artiest wel bij een nummer maar deze was me echt niet bijgebleven. Grappig hoe dat blijkbaar onbewust kan werken.. De link was ineens plots duidelijk ook. Samen met het besef dat het nummer ongetwijfeld ineens in mijn hoofd zat toen ik stiekem al een plakje eend proefde… ;)

En dat whooo-oo-oo past ook eigenlijk wel want is me dit even een lekker gerechtje! Whoop whoop! Vol van smaak, maar toch licht en een heerlijke combinatie van het zoet-bittere van de venkel, het gerookte van de eend en de warme, intense smaak van saffraan in de dressing. En omdat je bijna niets hoeft te koken is het ook nog eens heel makkelijk. Perfect als voorgerechtje voor de kerst dus!

Nóg een reden om het te maken? Nou ok, nog eentje dan. Je kunt het namelijk ook nog eens supermooi presenteren (alzegikhetzelf)! Meestal ben ik daar niet zo van (lees: te ongeduldig voor) maar ik vind dit toch wel een mooi plaatje hoor. En ik had op voorhand helemaal niet bedacht om het zo op het bord te zetten maar al doende maakte ik een rolletje van een plakje eend en kwam dit presenteeridee in me op. Heel simpel maar je gasten aan tafel zullen er blij van worden. En jij vol trots van je culinaire mini stilleven. :)

Carpaccio van venkel met gerookte eendenborst en saffraandressing (voor 4 personen)

Ingrediënten

– 2 venkelknollen
– 16 plakjes gerookte eendenborst (vraag aan je poelier of hij de eendenborst in de lengte wil snijden zodat je mooie lange plakken hebt)
– 12 groene aspergetips
– 1 peer
– 20 pecannoten
– 15 gr roomboter
– olijfolie, peper en zout

Voor de saffraandressing:
– 1 eetl witte wijnazijn
– 4 eetl olijfolie
– 1 tl gladde mosterd
– 1 tl honing
– 1/2 tl saffraandraadjes

Bereiding

Was de venkel en snijd de onderkanten er af. Haal de groene topjes er ook af en bewaar voor later. Snijd dan in de lengte flinterdunne plakken van de venkel. Dit werkt het beste met een mandoline, maar lukt ook wel met een beetje precisie en een goed scherp mes. ;) Schenk een klein beetje olijfolie over de plakken venkel en zorg ervoor dat ze allemaal bedekt zijn met een dun laagje. Pas wel op dat de plakken niet breken, want dit is zonde voor het presenteren. Schil de peer, snijd hem in vieren en haal het klokhuis er uit. Snijd er dan lange plakken van van ongeveer 1 mm dik. Zorg ervoor dat je in elk geval 12 plakken hebt. Bak dan de asperges ongeveer 2 minuten in een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Zet even apart. Doe de roomboter in een pan en karamelliseer de peer op middelhoog in ongeveer 3 minuten onder af en toe omschudden. Let op dat de boter niet te veel verkleurt. De peer moet zacht en lichtbruin worden. Rooster tot slot kort de pecannoten in een droge koekenpan. Maak de saffraandressing door alle ingrediënten in een kom te doen en ze te mengen.

Dan is het alleen nog een kwestie van het bord opmaken! Leg de plakken venkel in een ronde cirkel op het bord en laat de plakken elkaar een beetje overlappen zodat je geen bord eronder ziet. Rol de plakjes eend op met een stukje gekaramelliseerde peer en een aspergetip. Rol voor elk bord één rolletje van twee plakjes eend die elkaar een beetje overlappen, zodat je een rolletje krijgt dat wat hoger is dan de andere twee. (Op de foto zie je dat het rechter rolletje uit twee plakjes eend bestaat.) Snijd de aspergetips eventueel een beetje bij zodat ze niet te ver uitsteken. Zet dan in het midden van het bord het dubbele rolletje een rechtop, daarnaast een enkel rolletje ook rechtop en leg een enkel rolletje er horizontaal voor. Verspreid de groene venkeltopjes over het bord, samen met de pecannoten. Druppel tot slot de saffraandressing eroverheen.

Enjoy!
X Cato

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *