Braque Amsterdam

Café-restaurant Braque op de Albert Cuyp -je weet wel, die van de 10- van Johannes van Dam– is sinds ik in Amsterdam woon één van mijn favorieten. Altijd gezellige sfeer door de hoge rode banken en hoekjes in het interieur, een hele uitgebreide wijnkaart en natuurlijk lekker eten. Zowel van die altijd-goed-bistrogerechten als hun bekende steak tartare of bouillabaisse, maar ook meer vernieuwende en uitdagende gerechten als rode koolcrème gecombineerd met coquilles en eryngii. En heel toevallig, toen ik er laatst was kwam ik ook nog mijn blogmaatje Rebecca van My Travel Boektje tegen. Nou je weet, als er foodbloggers zitten, is het er zeker goed toeven!

Nu hebben ze een nieuwe kaart, geïnspireerd op het seizoen. Eentje met heerlijke nieuwe lichte lentegerechtjes waarbij ze voor iedereen bekende en ‘gewone’ producten (denk: broccoli, wortel, aubergine) op een nieuwe manier een podium geven. Een nieuwe kaart die ik wel wilde proeven dus! Een paar maanden geleden leerde ik de chef per toeval kennen en heb ik zelfs een dag bij hem in de keuken mogen kijken. Inclusief helpen bij het hele avondgebeuren. Te gek was dat en heel veel geleerd dus ik was erg benieuwd naar al het nieuws dat er dit keer uit zijn keuken zou komen.Braque: asperges beurre noisette

We zijn echt verwend met een proeverij van al het nieuws op de kaart:

Allereerst asperges met een beurre noisette, hazelnoot en kervel.
Zo simpel, zo puur en o zo lekker! Vooral de verse kervel en de knapperige hazelnoten maakten het af.

Daarna een tartaar van broccoli met ingelegde winterwortel, amandel, gepocheerd eitje, bietenchips en gele curry crème. Braque: broccolitartaarDit was echt zo verrassend lekker! De stukjes broccoli in de tartaar waren gemaakt van de stronk en om het geheel aan te maken waren de broccoliroosjes tot een crème gemaakt met een beetje karnemelk er door. Heerlijk fris, alleen maar groente dus hartstikke trendy én gezond en de combinatie met de zoetzure wortel, de zachte dooier van het eitje en de gele curry crème was heerlijk en vernieuwend. I liked it a lot!

Toen kregen we ceviche van makreel. Dan zit je bij mij sowieso al goed want ik ben gek op makreel. Helemaal rauw in ceviche en tartaar (spoiler alert: dat komt binnenkort ook in MasterChef terug…). Ceviche krijg je door vis te laten garen in zuur. Bij deze was het een combinatie van zuur en kimchi vocht (kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde Chinese kool), dat opnieuw een extra en verrassende smaak aan de vis gaf. Braque: ceviche van makreelLeuke vondst! Erbij een klein kroketje van paella, frisse slasoorten en een dressing van hangop en munt. Het paellakroketje op zich was lekker en gaf een beetje het idee van een mini bamibal, maar dan lekkerder natuurlijk. De combinatie met de makreel zag ik niet 1,2,3, maar het gerechtje in het geheel was weer geslaagd.

Gaat lekker zo hè?! Dachten wij ook en toen waren we er zeker nog niet want de volgende gang was opnieuw iets heerlijks. Toen het bord voor onze neus gezet werd, rook je meteen heel subtiel iets rokerigs. Ik natuurlijk meteen vragen of er iets gerookts in zat en ja hoor: gerookte cherrytomaatjes. Die geur alleen al maakte dat ik heel veel zin had om het te gaan proeven. Het gerechtje was een ravioli caprese met gegrilde aubergine, pijnboompitjes, flinterdunne bleekselderij, de gerookte cherrytomaatjes dus en een heerlijke botersaus met wijn en citroen. Braque: ravioli capreseIk heb wel vaker gevulde pasta met caprese smaken gegeten (tomaat, mozzarella en basilicum) en dit kan soms nog weleens een beetje saai en vlak zijn omdat het allemaal vrij zachte smaken zijn. Deze variant met de gerookte tomaatjes en het romige en ook rokerige van de aubergine was dat absoluut niet en was juist heel vol van smaak zonder overheersend rokerig te zijn. De saus, friszuur door de wijn en citroen, maar tegelijkertijk vol en romig door de boter, bracht alle smaken samen.

Het hoofdgerecht was een rollade van lamsbout. Echt ontzettend lente-achtig natuurlijk. Klassieke  smaken verwacht je dan eigenlijk bij lam en lente, zoals doperwten, munt, peterselie, knoflook en geroosterde aardappels. Maar bij Braque doen ze het in hun menu net even anders en wordt het lamsvlees gecombineerd met Aziatische smaken: zoete aardappelcrème met laos (galangawortel, familie van gember), bokchoi (groene paksoi), shii-takes, kimchi en een lamsjus die op smaak is gemaakt met een karamel-vissaus vol chili en knoflook.Braque: lamsbout met zoete aardappelcrème (Leuk weetje voor de volgers van MasterChef, want Mai maakte ook regelmatig zo’n karamel-vissaus –nuoc mau in het Vietnamees. Echt goddelijk is die saus! Vrij simpel te maken ook, misschien plaats ik er binnenkort wel een receptje mee.) Nu ik alles aan het typen ben, proef ik alle smaken gewoon opnieuw en doet het me nog een keer denken aan MasterChef trouwens, want dit gerecht had alle componenten die we keer op keer van de chefs te horen kregen: zoet-zout-zuur-bitter. Zoet van de zoete aardappelcrème, zout van de shiitakes, zuur van de kimchi, bitter van de bokchoi, alles zat er in. Perfect gegaarde en supermalse rosé lamsbout en afgemaakt met die zoetige, zoutige, vissige lamsjus die absoluut zorgde voor dat vijfde element ‘umami’.

En na al deze lekkere hartige gerechtjes, kwam er natuurlijk nog een lekker toetje. En niet één, nee twee! Allereerst Braque’s ultieme chocoholics best friend: Snickers ijs met dolce de leche, pinda’s, zeezout en pure chocolade. Echt een deconstructed Snickers maar dan nog lekkerder.Braque: frangipane Heel zoet en natuurlijk lekker vol en romig (oh oh die broekriem.. ;)), maar door de pinda’s en het zeezout is het niet alleen maar zoet op zoet. Ik had deze al een keer eerder bij Braque gegeten en hij blijft lekker. Perfect om te delen ook want je krijgt echt een flinke portie. Of je neemt er gewoon wel lekker nog één en deelt de toetjes met je tafelgenoot. Net als wij, want de tweede die wij kregen was een taartje van frangipane met gepocheerde vijg, hangop en muntsiroop. En dit toetje was echt ZO lekker! Frangipane is sowieso my favourite dus dat zat al goed. Maar wat ik vooral heel lekker vond was de hele combinatie. Gepocheerde vijgen, niet te zoet, romige hangop, frisse muntsiroop en een taartje van frangipane: knapperig en zacht tegelijk. Ja, dit was echt absoluut mijn favoriet!

Naast alle heerlijke gerechtjes hadden we bij iedere gang een bijpassende wijn. In een Bob-arrangement, which I like want anders heb ik gewoon echt altijd nog een halfvol glas voor de volgende gang komt. Het fijne is dat je bij Braque ook ontzettend veel wijnen per glas kunt bestellen dus de keuze is reuze. Ook als je geen wijnarrangement wilt nemen.

All in all is Braque dus een enorme aanrader. Altijd goed voor de klassiekers, maar zeker de moeite waard met hun nieuwe kaart. Gaan dus!

Restaurant Braque
Albert Cuypstraat 29-31
Amsterdam

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *