Burgers van zoete aardappel met kibbeling

♫ S T O P!! Burger time! ♫

Schrijven over eten en muziek op dit eigen kleine stukje internet blijf ik zo ontzettend leuk vinden. Dit blog is echt mijn creatieve uitlaatklep en als ik soms zie hoeveel recepten ik hier al verzameld heb, vind ik het zo leuk dat dit een digitaal kookschrift is waar alles in bewaard blijft. Een leuke bijkomstigheid van het schrijven hier is dat ik af en toe verrast word met food post. Zo was ik twee weken geleden een weekend niet thuis en kreeg ik een berichtje van mijn buurvrouw dat ze een pakketje voor me aan had genomen en de inhoud in de vriezer had gezet. Dus ik dacht: ‘waaaat?! wat zou dat nou kunnen zijn?’. Bleek zondagavond bij thuiskomst dat het ‘van de kapitein’ was! Iglo had me een ontzettend leuke doos gestuurd met daarin hun nieuwe Ovenkibbeling om uit te proberen, vergezeld met een weckpotje vol remouladesaus en twee van de leukste kibbeling bakjes; van dat design dat lijkt op simpel plastic (je ziet er bijvoorbeeld ook koffiebekertjes van) maar dan van porselein is. Te leuk! Dank u Kaptein Iglo! :)

Iglo kibbeling Iglo kibbeling

Die avond heb ik meteen de kibbeling uitgeprobeerd. Ideaal om na een druk weekend iets simpels om te eten ineens in huis te hebben! Het was heel makkelijk om te bereiden. Je hebt alleen een oven en een stukje bakpapier nodig. In eerste instantie was ik een beetje sceptisch. Kibbeling blijft voor mij vooral lekker versgebakken op de markt en ik dacht dat het uit de oven nooit zo lekker knapperig kon worden. Maar ik was aangenaam verrast door het krokante korstje en ook de smaak van de vis was lekker. Het is ook minder vet. Ik vond wel dat er te veel beslag om de vis zat en ook de structuur van de vis was minder. All in all is het dus best handig als je thuis op een makkelijker manier kibbeling wil eten, maar een echt goede vergelijking met the real deal vond ik het niet. Maar goed, dat hoeft het ook niet te zijn natuurlijk!

Een paar dagen later had ik zin om een origineel recept te maken met de kibbeling die ik nog over had. De Ovenkibbeling komt in twee verpakkingen: voor 2 en 4 personen (respectievelijk €2,99 en €4,99), dus ik had nog over van het testen op zondagavond. Ik besloot er visburgers van te maken met zelfgemaakte rösti van zoete aardappel. Het zoetige van de zoete aardappel en het friszure van de kappertjes die ik er door had gedaan, waren een hele lekkere combinatie met het zoutige van de kibbeling. En natuurlijk met de remouladesaus. Heerlijk, simpel, maar toch iets origineels met kibbeling.

Burgers van zoete aardappel met kibbeling (voor 2 personen)

Ingrediënten

– 250 gr kibbeling
– 1 zoete aardappel, geschild en geraspt
– 1 ei
– 1 eetl dikke yoghurt of kwark
– 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
– 3 tl kappertjes
– 2 tl gedroogde dragon
– handje veldsla

Bereiding

Bereid de kibbeling volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de geraspte zoete aardappel in een kom samen met het ei, de yoghurt, lente-ui, kappertjes en dragon. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met flink wat verse peper en zout. Verdeel in vieren. Doe wat olijfolie in een koekenpan en laat de pan flink heet worden. Maak dan met je handen platte rösti rondjes van het zoete aardappel mengsel en druk flink aan in je handpalm. Leg de platte bergjes voorzichtig in de pan en laat ongeveer anderhalve minuut goed bakken zodat de onderkant knapperig wordt en goed aan elkaar blijft plakken. Draai ze dan voorzichtig om met een spatel, druk ze voorzichtig nog wat platter en bak ze nog een minuut op hoog vuur. Zet het vuur dan lager en bak ze nog zo’n 6-8 minuten verder aan beide kanten totdat de binnenkant gaar is.

Maak dan visburgers door een rösti rondje op een bord te leggen en deze te besmeren met wat remouladesaus. Leg hierop wat veldsla en een paar stukjes kibbeling en leg het tweede rösti rondje erbovenop. Serveer met een frisse salade.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *