Aubergine torentjes

♫ Come and get it if you really want it ♫

Een aubergine heet in het Engels een eggplant en ik heb nooit zo goed begrepen waarom tot ik een tijdje geleden witte aubergines zag. En een aantal met paarsige strepen. Cool zag dat er uit! Ik kan me nu ook wel voorstellen dat de ontdekkers van de aubergines dachten dat ze eieren in een boom zagen groeien en dachten: ‘Eureka! An eggplant!’ Is dan toch het vraagstuk over de kip en het ei en wie er nou eerst was opgelost? ;) Ik las laatst trouwens dat het eigenlijk een vrucht is. Eggfruit dus? Nou ja, eggplant, eggfruit, poteeto, potaato. It’s alright. Een beetje zoals John Newman ook z’n nieuwe nummer begint dus ja, daar was de associatie met het nummer voor bij deze blog.

I have been crazy, but that’s just alright, alright
        - John Newman

 

Hoe dan ook, ik ben gek op aubergine. Het is zo’n groente vrucht waar ik periodes weer helemaal enthousiast over ben en er dan heel veel mee kook. Lately heb ik weer zo’n periode. Komt denk ik omdat de smaak vrij neutraal is en je er zoveel kanten mee op kunt. Baba ganoush, auberginesoep, melanzane. En aubergine torentjes!

Deze aubergine torentjes waren laatst een experimentje dat heel goed uitgepakt heeft. En zo wordt de veelzijdige aubergine weer in een compleet nieuw jasje gestoken! Aubergine heeft een haast romige structuur van zichzelf en in combinatie met het roomkaasmengsel wordt dat versterkt. Door kwark te gebruiken blijft het alsnog wel vrij licht. De tijm en zongedroogde tomaatjes er in geven een heerlijke smaak en de Parmezaanse kaas bovenop een smaakvol, knapperig korstje. Hmmm! En omdat aubergine best een beetje ‘vlezig’ is, is het ideaal als vegetarisch alternatief. Al kun je het natuurlijk ook gewoon als groente bijgerecht maken.

Aubergine torentjes

Ingrediënten

– 2 aubergines, in de lengte in lange dunne plakken
– 50 gr roomkaas (ik gebruikte Mon Chou)
– 100 gr magere kwark
– 10 takjes tijm, de blaadjes gerist
– 50 gr zongedroogde tomaat, in kleine stukjes
– 60 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– 1 teentje knoflook, geperst
–  peper en zout

Bereiding

Strooi wat zout op de plakken aubergine en laat 10 min staan. Dep de aubergine droog met keukenpapier. Grill of bak de plakken courgette in een pan tot ze aan beide kanten lichtbruin en zachter zijn. Leg even apart. Meng in een kom de roomkaas en de kwark. Voeg de tijm, zongedroogde tomaat, de knoflook en de helft van de Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met flink wat verse peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200℃. Leg een plak aubergine in een ovenschaal en smeer hier wat van het roomkaasmengsel op. Leg hier in een V-vorm een andere plak aubergine op en smeer hier het roomkaasmengsel op. Vervolg deze stappen tot je een torentje van alle plakken van 1 aubergine hebt. Je kunt dit het beste doen door de vorm van de aubergine aan te houden. Dus beginnen met de kleinste plak met schil, opbouwen naar de middelste en grootste plak en weer eindigen met de kleinste plak met schil. Doe hetzelfde met de andere aubergine. Smeer tot slot nog een laatste beetje van het roomkaasmengsel bovenop en strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover.

Zet de aubergines voor zo’n 10-15 min in de voorverwarmde oven tot de kaas een mooi, goudbruin korstje heeft. Lekker met een frisse salade en brood.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *